Juraj Vuglač
Ne propustite

Impresivna izložba Renate Poljak: Priča o migrantima kroz inovativni vizualni narativ

Porvenir je treća i za sada posljednja epizoda Renatinog izložbenog ciklusa kojeg je započela 2016. godine.

Ovaj tjedan otvorena je izložba hrvatske umjetnice Renate Poljak pod nazivom Porvenir PORVENIR (Budućnost) u Galeriji Kranjčar koju možete razgledati do 20.listopada. Muzejski savjetnik Mladen Lučić istaknuo je kako Renata Poljak ovom izložbom nastavlja svoja paralelna istraživanja vizualnih medija i aktualnog sociološkog temata koji obuhvaća fenomenologiju migracija, odnosno napuštanja zavičaja, odlaska i putovanja.

Juraj Vuglač

"Oslanjajući se na obiteljsku priču (ekonomska migracija njenog pradjeda u Čile), Renata formira ciklus čiju okosnicu čine njezini autorski filmovi koji su istovremeno polazište i sukus složene cjeline inventivnog i inovativnog vizualnog narativa. Porvenir je treća i za sada posljednja epizoda ovog impresivnog Renatinog izložbenog ciklusa kojeg je započela 2016. godine radom (svaka izložba, odnosno priča tretira se kao cjelovit umjetnički produkt) Partenza, a nastavila Terrom incognitom", rekao je Lučić.

Prostor kao dio tvorbe umjetničkog djela

Kao i prethodne dvije, dodaje Lučić, izložba Porvenir također će biti predstavljena i postavljena u Galeriji Kranjčar, što je bitno i stoga što Renata u svoj rad uključuje niz subjekata pa tako i sam izložbeni prostor koji ravnopravno sudjeluje u tvorbi umjetničkog djela.

"Porvenir se osim središnje projekcije filma istog naslova sastoji od neonske instalacije, light boxova, fotokolaža i dvokanalne video instalacije, a umjetnički postupak identičan je kao i u dvije prethodne cjeline. Renata naime dograđuje film, koji je osnovni (i neovisni) dio izložbe, fotografijama s njegovog snimanja na kojima će intervenirati izvjesnim postupkom kolažiranja, potom će izabrane filmske kadrove uvećati, umnožiti te transponirati u druge medije da bi na kraju nadgradila filmski temat crtežima, instalacijom ili tekstom", nastavio je Lučić.

Juraj Vuglač

Film Porvenir – Budućnost sniman je 2019. godine u Ognjenoj Zemlji u Čileu, a njegov se naziv referira na istoimeni gradić kojeg su početkom dvadesetog stoljeća osnovali uglavnom hrvatski iseljenici (među njima i autoričin pradjed) te mu dali ime Budućnost (španjolski: Porvenir).

Juraj Vuglač

"U filmu Partenza autoričina prabaka stoji na morskom žalu čekajući brod s pismom supruga koji je otišao u svijet u potrazi za boljim životom. Njegov povratak, kao i mnoge druge žene, nije dočekala. Film Porvenir sada nam pokazuje taj zabačeni gradić, smješten doslovno na kraju svijeta, u kojem većinu stanovnika još čine potomci onih Hrvata što su preživjeli. Tamo, u zemlji gdje uzburkano more spaja nebo i zemlju, na žalu stoji praunuka davnog migranta promatrajući brod koji dolazi ili odlazi. Priča o migrantima se nastavlja kao i priča o metafori i stvarnosti Obećane zemlje. Budućnost – Porvenir", poručio je Lučić.

Čitajte i:

Filmski biser iz Makedonije: Bog postoji u obliku ekranizirane nejednakosti žena i muškaraca

Vrisak u ritmu Arsena Dedića: Velika biografija dubinski je uvod u fenomen legendarnog glazbenika

Luka različitosti: Brojne književne zvijezde na Festivalu europske kratke priče

Linker
25. travanj 2024 11:20