Disclosure art festival

Inozemni koncert u sklopu umjetničkog festivala: Nizozemski glazbenik iza umjetničkog imena Zea nastupa u Zagrebu

Eklektični strange-edge koncert projekta ZEA iz Nizozemske, za posjetitelje je besplatan.

Drugog, od ukupno tri, dana umjetničkog festivala Disclosure art u Zagrebu, održava se koncert nizozemskog glazbenika koji djeluje pod imenom ZEA. U subotu 21. kolovoza, s početkom u 20 sati na terasi kluba Močvara, ulaz je besplatan.

Iza imena Zea krije se Arnold de Boer iz Amsterdama, nizozemac koji je dobro poznat posjetiocima kultnih močvarnih underground koncerata. U Močvari je kao Zea nastupao već 2 puta - 2009. i 2017. godine. Osim toga, Arnold je od 2009. godine pjevač i gitarist kultne nizozemske grupe The Ex. I The Ex su također dva puta do sada nastupali u Močvari i bez daha i rasplesanima ostavili sve posjetitelje svojim jedinstvenim spojem zapadne alternativne rock glazbe i ethno glazbe koja potiče sa afričkog kontinenta.

Pogledajte video

Upravo je Arnold kao "svježa krv" bio taj koji je u The Ex na velika vrata inkorporirao afričke utjecaje bliske grupama poput Konono No 1 iz Konga koji se čuju na albumima "Catch My Shoe", "Enormous Door" i "27 passports" na kojima je Arnold učestvovao.

Čitajte i: Zagrebačko ljeto provedite u hladu Tuškanačke šume uz program suvremenih filmskih hitova i kultnih klasika

Sve je to, samo u one man verziji jednako zastupljeno i na koncertima kaoda nastupakao Zea. Arnold uz pomoć gitare, semplera i ritam mašina spaja post punk, elektroniku, afro beat i brojne druge utjecaje u jedinstvenu glazbenu cjelinu u kojoj možete čuti i Joy Division i Atari Teenage Riot i ethno jazz iz Etipoije.

image
PROMO

Najbolji prikaz svega napisanog je album Zea - "The Swimming City" objavljen 2014. godine dok posljednji album "Summing" iz 2020. godine, snimljen sa nizozemskim pijanistom Oscar Jan Hooglandom još više širi granice glazbenog teritorija na kome se Arnold nalazi.

Ovo je još jedan od onih malih "tajnih" koncerata koje možete vidjeti i zbog koga će vam prijatelji nabijati zazubice ako ga kojim slučajem propustite.

Pogledajte video

Čitajte i: Deseti rođendan Slurp! festivala bio je događaj za pamćenje: Unatoč nemogućim uvjetima, glazbenici su briljirali

Koncert se održava na terasi Močvare, a covid putovnice nisu potrebne. "Zbog epidemioloških mjera vodimo pisanu evidenciju posjetitelja pa vas molimo da dođete prije početka koncerta kako bi izbjegli gužvu na ulazu i kako ne bi zakasnili na početak koncerta", poručili su organizatori.

Disclosure art festival

Koncert se održava u sklopu Disclosure art festivala koji se održava od petka 20. do nedjelje 22. kolovoza. Festival u organizaciji Udruge ProjektOr publici će predstaviti mlade umjetnike/ce kroz žiriranu grupnu izložbu, artist talkove, radionice, umjetničke performanse i popratne sadržaje.

Posljednjeg dana festivala biti će proglašen/a umjetnik/ca čiji rad najbolje odgovara kustoskom konceptu festivala, za koji je zadužena Petra Galović. Nagrađenom/oj umjetniku/ci osigurana je samostalna izložba u prostoru Pogona Jedinstvo u 2022. godini u organizaciji Udruge ProjektOr.

Linker
19. travanj 2024 23:48