Kako to umjetnica vidi

Instalacija Nikoline Šimunović: Vapaj za obnovu zagrebačkih donjogradskih zdanja

Oruđe dubrovačke umjetnice sa zagrebačkom adresom su krhotine dimovodnih cijevi koje je izvukla iz hrpe šute nakon strašnog potresa prije dvije godine i udahnula im novi život.

Prošle su dvije godine od razornog zagrebačkog potresa, a obnova donjogradske jezgre ostala je na slovu "O". Da, pripreme su u tijeku, započele su nedugo nakon što je grad u hladno, nedjeljno jutro 22. ožujka zatreslo 5,5 stupnjeva po Richteru - i još uvijek traju. Nedavno je najavljeno rušenje gradskog rugla, svima znanog zagrebačkog Godota na uglu Petrinjske i Đorđićeve ulice, a dok čekamo da se to desi, svoj sud o neshvatljivo sporom procesu obnove grada daje Nikolina Šimunović, dubrovačka umjetnica sa zagrebačkom adresom. Njezina instalacija "Obnova" posvećena je potresom uništenim donjogradskim dimnjacima i stiliziran podsjetnik na tužno lice grada.

"Instalacija interpretira moje nezadovoljstvo s pozicije umjetnice i građanke Zagreba. Iz dimovodnih cijevi "raste" moje samoniklo bilje kao kritička refleksija na neučinkovitost obnove grada", kaže akademska slikarica koja već nekoliko godina izlaže u zemlji i inozemstvu, a radi i kao nastavnica likovne kulture u jednoj osnovnoj školi.

image

Nikolina Šimunović

BERISLAVA PICEK/CROPIX

Čitajte i: Dekorativni predmeti ovih kreativki u dom će unijeti originalnost i eleganciju

Njeni podsjetnici na nebrigu, neučinkovitost i ravnodušnost prema donjogradskoj baštini, izrađeni su od odbačenih dimovodnih cijevi koje je izvukla iz šute na ulicama i udahnula im novi život, nadajući se da će se na njenu umjetničku obnovu napokon nadovezati i ona prava.

"Atelier je opremila je krhotinama dimovodnih cijevi srušenih dimnjaka koji su postali simbol stradanja trošne gradske arhitekture. Dala im je novu ulogu i produljila im je život: postali su tegle iz kojih raste samoniklo bilje. Ono je istovremeno opomena ali i iskaz nade i upornosti“, otkriva o instalaciji Anita Ruso Brečić, povjesničarka umjetnosti i kustosica iza koje je izložba o slikaru i kiparu Slavku Kopaču.

image

Dimovodne cijevi ostaci su srušenih dimnjaka

PRESS

Čitajte i: Tko su dizajnerice čiji je nakit već u dva navrata krasio naslovnicu Vanity Faira

Dubrovačka kreativka stvara mala čuda od odbačenih krhotina iz zapuštenih donjogradskih zdanja iz čijih pukotina koja presijecaju zapuštena pročelja, već dvije godine raste trava. Nikolina Šimunović nudi umjetničku maštu i nadu u zamjenu za zbilju, jer ranjeni Zagreb zasad ima samo angažirane umjetnike i vjeru u bolje sutra.

Linker
23. travanj 2024 09:53