Jasmina Cibic: production still from The Pavilion (2015), single channel HD video courtesy of the artist
ODLIČNA IZLOŽBA U APOTECI

Izložba Jasmine Cibic u Vodnjanu

Apoteka – prostor za suvremenu umjetnost postavlja samostalnu izložbu umjetnice Jasmine Cibic na kojoj će biti predstavljen njezin recentni film “Paviljon”.

Izložba Jasmine Cibic u Apoteci realizira se u okviru kontinuiranog cjelogodišnjeg projekta, “Ovo nije muzej/ This is not a museum”, kao niz izložbenih formata kojima Apoteka formira svoju godišnju programsku koncepciju. Kustosica je Branka Benčić.

Filmski i video radovi Jasmine Cibic formiraju se oko ideje arhitekture i diskurza koje ona proizvodi. Arhitektura je shvaćena kao performativna gesta, kao tekst i kontekst. Umjetnica u središte interesa pozicionira načine na koje arhitektura može postati utjelovljenje nacionalnih ideologija, identiteta i reprezentacija moći.

Stvaralaštvo Jasmine Cibic vezano je za mjesto i kontekst, performativno je, te koristi širok spektar medija ili kazališnih tehnika u svrhu redefiniranja ili ponovnog razmatranja postojećeg okruženja i njegove politike.

U filmu “Paviljon” (2015.) model arhitekture igra ključnu ulogu, a film nastavlja interese umjetnice vezane za politiku reprezentacije. Narativ rada razvija se oko dva arhitektonska objekta odnosno njihovih “nevidljivih ruševina”, a pripadaju kulturnom krajoliku europskog modernizma. Projektirani u bliskom razdoblju 1929. i 1927 – to su nacionalni paviljon Kraljevine Jugoslavije za svjetsku izložbu u Barceloni, djelo srpskog modernističkog arhitekta Dragiše Brašovana, i nerealizirana kuća za Josephine Baker, Adolfa Loosa. Na tragu Loosovog “ornamenta i zločina” umjetnica konstruira i dekonstruira model arhitekture kao performativan čin u kojem se Jugoslavenski paviljon i kuća za Josephine Baker spajaju u jedinstven arhitektonski objekt. Film Paviljon, nastao za potrebe izložbe u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, predlaže muzeju ne samo da prihvati jedan arhitektonski model već i da on sam postane jedan takav model – model čija funkcija naglašava i dovodi u pitanje funkciju samog muzeja: prikazivanje i uokviravanje predmeta želje.

Izložba ostaje otvorena do 20. kolovoza.

Linker
26. travanj 2024 07:44