Mara Bratoš
U ZAGREBU

Jedan od najvećih romana svjetske literature u HNK-u: Premijera 'Idiota' za kraj godine

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu oprostit će se od stare godine izvedbom dramske predstave 'Idiot' u tradicionalnom premijernom terminu 30.prosinca. Uprizorenje jednog od najvećih romana ruske pa i svjetske literature na sceni HNK u Zagrebu potpisuje ruski redatelj Vasilij Senjin.

Radoznalost, ljubav, suparništvo, žrtvovanje, patnja, neodlučnost, nebrojene male i velike nesreće, samo su neke sastavnice uzbudljiva romana Fjodora Mihajloviča Dostojevskog – "Idiot" koja nije postavljana u HNK u Zagrebu od 1960. godine kad su roman adaptirali i režirali Georgij Paro i Božidar Violić.

"Sretan sam što sam dobio mogućnost ponovno raditi u Hrvatskoj i završiti svojevrsnu trilogiju prezentiranja moje vizije velikih djela ruske klasične literature. Za gledatelje koji se sjećaju izvedbi Ane Karenjine Lava Tolstoja i Čehovljeva Galeba, nadam se da će biti zanimljivo nastaviti dijalog o konstantnim previranjima u ljudskoj prirodi" - izjavio je redatelj Vasilij Senjin koji je zagrebačkoj publici već poznat po svojim predstavama nastalim prema klasicima ruske književnosti.

U "Idiotu" nastupaju glumci: Luka Dragić (knez Lav Miškin), Bojan Navojec (Parfjon Semjonović Rogožin), Jadranka Đokić ( Nastasja Filipovna), Luca Anić (Aglaja Jepančina) i mnogi drugi (Goran Grgić, Alen Šalinović, Barbara Vicković, Olga Pakalović, Iva Mihalić, Milan Pleština, Vanja Matujec, Tin Rožman, Dušan Bućan, Ana Begić Tahiri, Jelena Otašević Babić, Franjo Kuhar…). Predstava će se izvoditi 7., 11., 13., 20. i 21. siječnja te 3., 4., i 5. veljače.

Linker
16. travanj 2024 09:20