Francesca Thyssen-Bornemisza
 Promo
privatna kolekcija umjetnitna

Jedinstvena renesansna izložba stigla u obnovljeni samostan na Lopudu

Privatna kolekcija umjetnina iz doba renesanse, ali i moderne umjetnosti, u obitelji Thyssen-Bornemisza prikuplja se već stoljećima, a svi posjetitelji otoka Lopuda imat će je prilike razgledati u obnovljenom samostanu Gospe od Špilice sve do 13. listopada ove godine.

Izložba predmeta iz najpoznatije europske privatne kolekcije umjetnina, obitelji Thyssen-Bornemisza, otvorena je u renoviranom samostanu Gospe od Špilice na otoku Lopudu. Otvorenju su prisustvovali brojni uzvanici iz područja kulture i umjetnosti koji su tom prilikom istaknuli značaj ovakve izložbe u Hrvatskoj.

Kustosice izložbe naziva "Blaga Thyssen-Bornemisza kolekcije: od renesanse do modernog", Francesca Thyssen-Bornemisza i njena savjetnica Maria de Peverelli ističu kako se izložbom želi dočarati atmosfera dvaju domova obitelji Thyssen-Bornemisza – Schloss Landsberg u Njemačkoj i Ville Favorita u Švicarskoj te strast njihovih vlasnika prema umjetnosti.

Promo
Blaga Thyssen-Bornemisza, kolekcije od renesanse do modernog

Promo
Blaga Thyssen-Bornemisza, kolekcije od renesanse do modernog

"Ova je izložba nastala iz neizmjerne ljubavi prema umjetnosti koja se prožima mojom obitelji već četiri generacije. Mnogo je truda uloženo u stvaranje ove kolekcije i upravo sam zbog toga neizmjerno ponosna što svoju strast prema umjetnosti mogu podijeliti sa svim ljubiteljima umjetnosti te im, uz to, otkriti i predivan otok Lopud koji već više od deset godina predstavlja mjesto gdje umjetnici, mislioci i znanstvenici iz cijeloga svijeta crpe inspiraciju za svoj rad", izjavila je Francesca Thyssen-Bornemisza.

Na samom ulazu u samostan nalaze se dva drvena anđela iz 18. stoljeća koji su nekad stajali na ulazu u Villu Favorita, a nakon toga pogled pada na renesansnu tapiseriju iz Francuske te renesansna zlata i srebra, bjelokosti i emajle. Uz sve to, izloženo je i firentinsko remek-djelo – Sv. Sebastijan drži strijelu te Oslobođenje sv. Petra.

Promo
Blaga Thyssen-Bornemisza, kolekcije od renesanse do modernog

Samostan u kojem se izložba održava jedan je od rijetkih obnovljenih renesansnih nalazišta na otoku Lopudu, danas novom živopisnom središtu kulture. Sam otok obiluje prirodnim i arhitektonskim znamenitostima, uključujući samostane, manje pustinjačke kuće, velike vile, tvrđave i mnogobrojne crkve i kapele.

Promo
Francesca Thyssen-Bornemisza

Promo
Kustosica Maria de Peverelli

Linker
24. travanj 2024 05:32