REUTERS
Zelda Fitzgerald

Jennifer Lawrence utjelovit će ikonu 'burnih' dvadesetih

Ikona doba jazza i "burnih" dvadesetih godina prošloga stoljeća, Zelda Fitzgerald, dobit će svoj film "Zelda", utemeljen na istoimenom romanu Nancy Milford, a kompleksnu i ekscentričnu spisateljicu utjelovit će – američka glumica Jennifer Lawrence.

Ikona doba jazza i "burnih" dvadesetih godina prošloga stoljeća, Zelda Fitzgerald, dobit će svoj film "Zelda", utemeljen na istoimenom romanu Nancy Milford, a kompleksnu i ekscentričnu spisateljicu utjelovit će – američka glumica Jennifer Lawrence.

Holivudska miljenica savršeni je izbor jer je više puta pokazala da može odlično odigrati kompleksne uloge, a Zelda Fitzgerald, najpoznatija kao supruga Francisa Scotta Fitzgeralda, definitivno je bila kompleksna osoba, koja je cijeli život bila u sjeni svojeg muža.

Autor knjiga "The Great Gatsby", "This Side of Paradise" i "Tender is the Night" u svojoj je supruzi pronašao muzu. Fitzgerald je priznao kako je lik Daisy Buchanan iz romana iz njegovog najpoznatijeg djela "The Great Gatsby" inspiriran njome. Ali čini se kako mu je Zelda bila i više od muze s obzirom na to da se ispostavilo da su mnogi dijelovi iz njegovih romana "posuđeni" iz njezinog dnevnika.

Aug. 9, 1927 - Virginia Beach, VA, U.S.A - Author F. SCOTT FITZGERALD and wife ZELDA with daughter SCOTTIE on a trip to Virginia Beach., Image: 96715892, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - Archives
Profimedia, Zuma Press - Archives
F. Scott Fitzgerald, Zelda Fitzgerald i njihova kći Scottie

Njih dvoje su godinama svojim ponašanjem punili novinske stupce, bili su željni medijske pozornosti, a njihov brak je bio izrazito nesretan, što je Zelda i otkrila u svojem polubiografskom romanu "Save Me The Waltz". Osim što je napisala roman, pisala je i kolumne za magazine te se opsesivno bavila baletom, a poznata je i kao prva flapper djevojka. Tim pojmom opisivale su se mlade žene koje se nisu pridržavale damskog ponašanja dvadesetih godina prošlog stoljeća. Izdvajale su se po kratkim frizurama, kratkim suknjama ili nošenjem hlača, slušale jazz te pile alkohol i pušile.

Zelda je poginula u požaru 1948. u psihijatrijskoj bolnici u kojoj je boravila, a iza sebe je ostavila nedovršen roman "Caesar's Things". Dva desetljeća nakon njezine smrti, biografijom Nancy Milford ponovno je potaknuto zanimanje za Zeldine radove, a sada će na temelju te knjige biti snimljen i film.

Linker
26. travanj 2024 17:31