/ Facebook
SUVREMENO KAZALIŠTE U ZADRU

Jubilarno izdanje Zadra snova

Dvadeseto, jubilarno izdanje međunarodnog festivala suvremenog kazališta “Zadar snova” održava se od 6. do 14. kolovoza 2016.

Zadar snova, pokrenut je 1997.godine, s ciljem prezentacije umjetničkih ostvarenja na području izvedbenih i vizualnih umjetnosti. Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture RH, grada Zadra i Zadarske županije, svojim otvorenim konceptom festival slavi suvremenu scensku umjetnost u njenoj raznolikoj pojavnosti; od novih kazališnih praksi, plesnih i glazbenih intervencija, instalacija do predstavljanja mladih (ne)afirmiranih autora.

Uz repertoar hrvatskih suvremenih kazališnih dostignuća i autora poput Ivice Buljana, Petre Hrašćanec, Brune Isakovića, Pavlice Bajsić Brazzoduro i mnogih drugih, ali i zapaženih djela priznatih inozemnih autora poput Pie Zemljič, Milene Zupančić te Marka Mandića, Zadar snova ove godine prezentira radove mladih autora i studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu sa dječjom predstavom ”Kako nastaje kazališna predstava”, Umjetničke Akademije u Osijeku sa predstavom ”Saloma” prema drami Miroslava Krleže, te predstava ”Instrukcija” prema tekstu Eugena Ionesca, a u izvedbi studenata Akademije primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Također, publici će se prezentirati mladi autorski projekt ”Refleksija” studenata Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, ali neovisne produkcije. Festival stoga služi i kao platforma razvoju te jačanju lokalne i nacionalne nezavisne scene kroz raznu koprodukciju, tehničku asistenciju i kulturnu inicijativu mladih autora/stvaratelja.

/ Facebook
"Ljudi, ne brojevi" Otvorenje Zadra snova 2016./ Foto: Facebook

Budući da je ove godine 20. jubilej, jedan od osnovih ciljeva projekta svakako je promocija najvrijednijih te najzanimljivijih lokacija unutar stare jezgre grada koje će oživjeti, stoga je i sam prostor izvedbi koncipiran u crkvi sv. Nikole koja je pod zaštitom UNESCA, u podrumu državnog arhiva u Zadru, te u HNK Zadar, a u kojima se ostvaruje interakcija ne samo sa posjetiteljima grada Zadra, već upravo sa stanovnicima koji ga čine.

U proteklih 20 godina festivala, Zadar snova prikazao je preko 200 umjetničkih produkcija s gostujućim izvedbama iz Europe i Svijeta. Zahvaljujući kontinuiranom radu, prepoznat je kao platforma za inter i intra-regionalnu suradnju i kooperaciju u sferi novih kulturnih politika i suvremenih društvenih praksi.

Linker
23. travanj 2024 20:09