Lipanj u Art-kinu

Kultno riječko kino donosi bogat program: Ivica Vidović, Dalibor Matanić, Ljetno kino, Dječja kuća...

Početak lipnja u Art-kinu donosi retrospektivni program Tragom Ivice Vidovića posvećen velikanu domaćeg glumišta, a srijede krajem mjeseca rezervirane su za velikana poljske kinematografije, redatelja Krzysztofa Kieślowskog. Ljetno Art-kino s projekcijama na otvorenom kreće 10. lipnja, uz novi film Dalibora Matanića - Zora, gdje će se 17. lipnja održati i premijera iščekivanog Riječkog orla.

Lipanj u Art-kinu počinje uz retrospektivni program sjećanja na Ivicu Vidovića, iznimnog filmskog, kazališnog i televizijskog glumca koji je scenu i svijet napustio prije deset godina. Pod nazivom Tragom Ivice Vidovića, program od 1. do 8. lipnja donosi sedam dugometražnih i tri kratkometražna filma koji su na razne načine obilježili glumčevu karijeru, a otvara ga predstavljanje monografije Hod po rubu, s Ivicom, u društvu glumice Gordane Gadžić, Vidovićeve supruge, teatrologa Borisa Senkera i filmologa Željka Luketića, 1. lipnja u 19 sati. Ulaz na otvorenje uz predstavljanje monografije Hod po rubu, s Ivicom slobodan je za sve posjetitelje, uz obaveznu prethodnu rezervaciju mjesta.

image
Tragom Ivice Vidovića
PROMO

Ljetno Art-kino u dvorištu Kapucinskog samostana s večernjim projekcijama na otvorenom kreće 10. lipnja uz prikazivanje novog filma renomiranog domaćeg redatelja Dalibora Matanića, psihološke triler drame Zora, drugog dijela tzv. Trilogije Sunca. U redovni program Art-kina 14. lipnja stiže i domaća drama Tereza37, scenaristički prvijenac Lane Barić, u režiji Danila Šerbedžije, koji je trijumfirao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu (šest Zlatnih arena).

Lipanj već tradicionalno donosi i novo gostovanje Animafesta Zagreb, drugog najstarijeg živućeg festivala animacije i jednog od četiri vodeća međunarodna festivala animacije u svijetu. Gostovanje od 12. do 13. lipnja u fokus stavlja teme ljubavi i erotike, uz neizostavnu selekciju najboljih uradaka s ovogodišnjeg, 31. izdanja Animafesta Zagreb.

image
Ljetno Art kino
PROMO

Iščekivana premijera dokumentarnog filma Riječki orao u Ljetno Art-kino stiže 17. lipnja u 21:30 sati, uz gostovanje autora filma. Gabriele D'Annunzio i njegovo osvajanje Rijeke jedan su od bizarnijih i važnijih fenomena političkog i kulturnog života 20. stoljeća, a Riječki orao, dokumentarni film prema scenariju Velimira Grgića i u režiji Darija Lonjaka, donosi duboki uvid u taj fenomen, kroz priču o nestaloj i pronađenoj glavi dvoglavog orla s riječkog gradskog tornja. Riječki orao gledatelje vodi u prošlost i sadašnjost Kvarnera, ali i kroz nezaboravno prostranstvo imanja Vittoriale, D'Annunzijeve vile na jezeru Garda, čiji su vrtovi prepuni povijesti i nevjerojatnih priča.

image
Premijera dokumentarca 'Riječki orao'
PROMO

Čitajte i: Najdivniji par u hrvatskom baletu: Otac i kći prvi puta u predstavi premijerno na daskama nacionalnog kazališta

Ove se godine navršava 80 godina od rođenja i 25 od smrti redatelja i scenarista Krzysztofa Kieślowskog - jednog od najpoznatijih poljskih redatelja koji je u svom bogatom i upečatljivom opusu stekao reputaciju angažiranog i kritici naklonog autora. Ciklus Kieślowski srijedom, kojim se Art-kino u lipnju i srpnju odlučilo prisjetiti opusa ovog intrigantnog autora, obuhvaća filmove iz njegove druge faze koja je označena njegovim odmakom od konkretnog i uzletom prema metafizičkom i slučajnom.

image
Kieslowski srijedom
PROMO

Program počinje njegovim zasigurno najpoznatijim filmovima, tzv. trilogijom boja - u srijedu, 23. lipnja filmom Plavo, 30. lipnja Bijelo i 7. srpnja Crveno. Ciklus se svečano otvara 23. lipnja diskurzivnim programom Filmske tribine HDFK-a: Razgovori o Bojama u suorganizaciji s Hrvatskim društvom filmskih kritičara u kojem sudjeluju filmska kritičarka Dina Pokrajac te filmski kritičari Dragan Rubeša i Hrvoje Pukšec.

Festival mediteranskog filma Split ove godine u Ljetno Art-kino stiže 25. i 26. lipnja s dva filma nagrađena na prestižnom Black Nights Film Festivalu u Tallinnu - prvi istanbulske redateljice Nisan Dağ Još jedan dah (Najbolja redateljica) te Strah Ivajla Hristova (Najbolji film) iz Sofije.

image
Dječja kuća
PROMO

Program za najmlađe

Filmska razonoda za najmanje filmofile osigurana je u novoj kinodvorani Dječje kuće koja i u lipnju donosi filmski program za djecu i čitave obitelji. Petkom, subotom i nedjeljom u popodnevnim terminima riječki mališani mogu uživati u najnovijim animiranim hitovima. Iz programa se izdvaja novi animirani Pixarov i Disneyjev hit - Luka (od 18. lipnja), priču o odrastanju neobičnog morskog dječaka tijekom divnog ljeta na talijanskoj obali. Na rasporedu su i Oscarom nagrađena Duša 3D (od 5. lipnja), animirane avanture Ainbo: Dobri duh Amazone (od 4. lipnja), Raya i posljednji zmaj (od 12. lipnja) te Croods 2: Novo doba (od 5. lipnja).

image
Film 'Luka'
PROMO

Ljetno Art-kino, koje s projekcijama u 21:30 sati kreće 10. lipnja, nalazi se u dvorištu Kapucinskog samostana u koje se ulazi kroz hodnik Art-kina. U slučaju lošeg vremena, projekcije se u istom terminu premještaju u dvoranu Art-kina.

Ulaznice za filmske projekcije u Art-kinu mogu se rezervirati putem e-pošte (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr. Ulaznice za filmske projekcije u Dječjoj kući mogu se kupiti putem internetske stranice ulaznice.hr, na blagajni u prizemlju Dječje kuće koja se otvara sat vremena prije početka prve projekcije i na blagajni Art-kina.

Linker
19. travanj 2024 04:49