Press
Jazz u Istri

Legendaran saksofonist, po kojeg su Stonesi slali privatni avion, otvara 3. Backstage Live Pula festival

Objavljen je program međunarodnog Backstage Live Pula festivala koji počinje 17. ožujka, u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu. I u ovom, trećem izdanju u Istru će doći krema svjetskog jazza.

Objavljen je program međunarodnog Backstage Live Pula festivala koji počinje 17. ožujka, u 20 sati u Istarskom narodnom kazalištu. I u ovom, trećem izdanju u Istru će doći krema svjetskog jazza.

Jedan od najvećih jazz saksofonista današnjice - Joshua Redman otvara jazz festival u Puli, a tom će se prilikom predstaviti s kvartetom u sastavu: Aaron Goldberg (klavir), Reuben Rogers (kontrabas) i Greg Hucthinson (bubnjevi).

Joshua Redman jedan je od značajnijih jazzista srednjeg naraštaja, virtuozni tenor, sopran i alt saksofonist rođen je 1969. u Berkeleyu, u Kaliforniji. Otac mu je slavni tenor saksofonisto Dewey Redman, a zajedno surađuju od 1991. nakon što je Joshua pobijedio na međunarodnom natjecanju jazz saksofonista Thelonious Monk.

Tijekom karijere svirao je s vodećim jazz, ali i glazbenicima drugih žanrova: Chickom Coreaom, Herbiem Hancockom, Tootsom Thielemansom, Paulom Motianom, B.B. Kingom, Steviem Wonderom, Quincyjem Jonesom, The Lincoln Center Jazz Orchestrom i Rolling Stonesima.

Premda je najpoznatiji kao post bop glazbenik, Redman se u drugom desetljeću svoje karijere posvetio razvijanju fusiona s orguljaškim triom - Trio Yaya 3 i Joshua Redman Elastic Band - u kojem svira s klavijaturistom i orguljašem Samom Yahelom i bubnjarom Brianom Bladeom.

Tijekom nekoliko godina djelovao je na američkoj zapadnoj obali, gdje je obavljao posao umjetničkog ravnatelja SFJAZZ Spring Seasona te umjetničkog ravnatelja SFJAZZ Collectivea, skupine što ju je utemeljila San Francisco Jazz Organization.

Pojavu SFJAZZ Collectivea Billboard Magazine proglasio je jednim od najznačajnijih jazz događaja iz sredine prvog desetljeća 21. stoljeća. Osim što je autor glazbe za brojne filmove, Redman je jedan od glazbenika koji su sudjelovali u snimanju filma “Kansas City” Roberta Altmana, poznatog po sjajnoj glazbi koju izvode vodeći jazzisti.

"Ako su po Joshuu Redmana i Rolling Stonesi slali privatni avion da im na koncertu u St. Louisu odsvira saksofon u pjesmi "Waiting On A Friend", jasno je da u Pulu 17. ožujka dolazi prvorazredna zvijezda i sjajan glazbenik", istaknuo je glazbeni novinar Hrvoje Horvat.

Ostali koncerti 3. Backstage Live Pula 2020 festivala održat će se - 14. travnja, kad nastupa FORQ, zatim 2. svibnja nastupa Flora Purim & Airto Moreira s Neto Band, a 8. srpnja Antonio Sanchez Quartet.

"Intencija Backstage Live Pula Festivala je to da se čuju što je moguće različitije vrste glazbe i da se razbije stereotip o jazzu kao glazbi za intelektualce, glazbi koja nije za svakoga, što naravno nije točno. Velika je bila konkurencija za koncert Flore Purim, pjevačice raspona glasa od čak šest oktava i nagrađivanog jazz glazbenika Airte Moreire iz Brazila jer dugo nisu gostovali u Europi, a i sada nije u planu puno njihovih koncerata po Europi. Joshua Redman je u Zagrebu bio 2007., a u Rovinju 2016. Antonio Sanchez je stari znanac hrvatske publike jer je nastupao kao bubnjar Dianne Reeves i Pat Metheny... Fusion band "Forq" koji je osnovao osnivač grupe Snarky Puppy, ovo je prvi puta da nastupaju u Hrvatskoj", istaknuo je pokretač i organizator Festivala te strastveni ljubitelj jazza Dražen Kokanović.

Sjajan odaziv publike i podrška medija potvrđuju da je Festival u Pulu itekako dobrodošao te da doprinosi raznolikosti kulturne ponude. Naravno, dovesti vrhunske jazz glazbenike nije jednostavno, a iza organizatora 3. Backstage Pula je čak 25. jazz festival održanih na nekoliko lokacija – Zagrebu, Puli i Rovinju. Raspored ovogodišnjeg festivala možete pogledati ovdje.

Linker
26. travanj 2024 01:39