Vedran Jerinić
TREĆA SERIJA AUTOAKTOVA

Mara Bratoš otvorila izložbu u Dubrovniku

Nakon Zagreba, fotografkinja Mara Bratoš otvorila je izložbu i u svojem rodnom Dubrovniku u Galeriji Flora.

Izložba "Treća serija autoaktova 2015-16." hrabro prati suočavanje s vremenom gdje je autorica i drska i samosvjesna, snimljena je digitalnom tehnikom. Serija fotografija Mare Bratoš nastala je 2015. godine i završna je sekvenca spontanog niza od tri serije autoaktova koje su se događale u razmacima od točno deset godina.

Vedran Jerinić

Vedran Jerinić

Prva serija analognih crno-bijelih fotografija manjeg formata nastala je 1995. (Autoaktovi u šumi) dok je Mara još bila studentica kamere na ADU u Zagrebu. Druga serija, nastala deset godina kasnije, rad je već afirmirane fotografkinje - riječ je o velikim kolor povećanjima scenski aranžiranih prizora. Sve ove serije bitno se međusobno razlikuju, kako po tehnologiji tako i po izrazu.

Vedran Jerinić

Vedran Jerinić

Ova posljednja, osim što je, u skladu s vremenom, ostvarena u digitalnom obliku, i po pristupu je drugačija od obje prethodne. Više je tu ekspresije pa i naturalizma koji je započeo već u detaljima prethodne serije. Nema retuša niti poze koja bi eventualno prikrila tragove proteklih godina. Naprotiv, povremeno ona te znakove vremena upravo naglašava. Za razliku od prethodne dvije, u ovoj se seriji kadar sužava, kamera je sasvim blizu, tijelo uspunjava uglavnom čitav format.

Vedran Jerinić
Mara Bratoš, Rozana Vojvoda i Luko Piplica

Vedran Jerinić
Mara Bratoš i Robi Bošković

Vedran Jerinić
Mara Bratoš i Nina Šimunović

Vedran Jerinić
Mara Bratoš i Nikša Kušelj

Vedran Jerinić
Mara Bratoš i Marija Obrvan

Vedran Jerinić
Mara Bratoš i Lena Šimić

Vedran Jerinić
Mara Bratoš i Duško Šibl

Izložba je otvorena do 27.07. i može se pogledati u Galeriji Flora.

Antun Maračić

Linker
15. travanj 2024 15:08