PR
SUPERUHO

Mark Lanegan stiže u Primošten

Nakon rock grupe Mudhoney, SuperUho najavljuje da na treće izdanje festivala u Primoštenu stiže još jedan roker iz Seattlea. Nakon četiri zagrebačka koncerta, Mark Lanegan dolazi na svoj prvi festivalski nastup u Hrvatskoj.

Tako su Žednouhi ove godine uspjeli spojiti dva velika imena koja su uvelike doprinijela rock’n’roll eksploziji na sjeverozapadu Sjedinjenih država početkom devedesetih koja je stvorila i danas popularni grunge. Lanegan je svoju karijeru započeo prije više od 30 godina u bendu Screaming Trees, a njihova najpoznatija pjesma je “Nearly Lost You” ponajviše zahvaljujući kultnom filmu “Singles” iz 1992. godine.

Nakon što su se raspali pioniri stoner rocka Kyuss, njihov gitarist Josh Homme pridružuje se 1996. Screaming Trees kao ritam gitarist te se vrlo brzo sprijateljuje s Laneganom. Kad je godinu dana poslije osnovao Queens of the Stone Age upravo je Lanegana uvrstio na vrh popisa onih koje bi volio vidjeti kao pjevača ovog benda, da bi na kraju ipak odlučio po prvi put u karijeri sam preuzeti tu dužnost. No Homme očito nije odustao od svoje prvotne ideje pa Lanegan tri godine kasnije postaje punopravni član QOTSA s kojima snima niz izvrsnih albuma na kojima u dijelu materijala preuzima ulogu glavnog, a u dijelu ulogu pratećeg vokala.

Premda je još od početka devedesetih Lanegan snimao i objavljivao redovito hvaljene samostalne albume, s uspjehom QOTSA i njegova samostalna karijera dolazi u fokus šire publike pa tako 2004. album “Bubblegum” postiže pomalo neočekivan komercijalan uspjeh i mora se odlučiti između benda i vlastite karijere. Iako i dalje povremno nastupa na njihovim koncertima i gostuje na albumima, prvenstveno se posvetio samostalnoj karijeri i drugim suradnjama od kojih su najpoznatije one s Isobel Campbell, nekadašnjom pjevačicom škotskih Belle and Sebastian, te s Gregom Dullijem, pjevačem i gitaristom Afghan Whighs i The Twilight Singers, s kojim je punih šest godina vodio zajednički projekt The Gutter Twins.

Uz gore navedene glavne suradnike, lista glazbenika koji su imali tu sreću da im mračno-šarmantni vokal Marka Lanegana obogati izdanja podugačka je, a neki od njih su: Moby, Earth, Bomb the Bass, Soulsavers, UNKLE, Mad Season, Slash, Duke Garwood, Melissa Auf der Maur i Martina Topley Bird.

Mark Lanegan u Zagrebu je održao četiri koncerta, od kojih su posljednja tri rasprodana, a sada dolazi na svoj prvi festivalski nastup na SuperUho koji će se ove godine održati u Primoštenu od 1. do 3. kolovoza.

Ulaznice po cijeni od 190 kn u prodaju kreću u četvrtak 7.4., a oni najbrži festivalsku ulaznicu koja uključuje i trodnevno kamiranje u gustoj borovoj šumi neposredno predivnog primoštenskog mora mogu kupiti za samo 250 kn.

Od 18.4. pa do 18.6. cijena festivalskih ulaznica bit će 220 kn, a ulaznica za kamp moći će se kupiti po još uvijek povoljnih 120 kn. Nakon tog datuma festivalske ulaznice će koštati 250 kn a ulaznica za kamp 150 kn. Na dan početka SuperUha festivalske će ulaznice koštati 290kn dok se cijena ulaznica za kamp neće mijenjati.

Linker
25. travanj 2024 00:20