Foto: Ante Baranić/ Hanza Media
DUBROVAČKI KONCERT VELIKOG PIJANISTA

Matija svira Arsena u Kneževu dvoru

U čast svojem preminulom ocu, vrhunskom glazbeniku i klasnom šansonjeru, Matija Dedić će u utorak, 26. srpnja, s početkom u 21:30 u atriju Kneževa dvora održati koncert prigodnog imena – “Matija svira Arsena”, te tako pred festivalskom publikom izvesti glazbeni hommage svom ocu.

Matija Dedić klavir je počeo svirati u dobi od pet godina. Na jazz akademiji u Grazu diplomira 1997. godine u klasi profesora Haralda Neuwirtha. Odrastao u obitelji umjetnika, okružen pop, ali i klasičnim glazbenicima, u najranijoj dobi počinje slušati različite glazbene stilove. Ubrzo počinje pisati glazbu za televiziju i kazalište te povremeno nastupati s poznatim hrvatskim glazbenicima. Od Hrvatskog društva skladatelja dobio je nagradu za album “Octopussy” u kategoriji najboljeg mladog hrvatskog skladatelja i autora u posljednjih 10 godina.

– Nikad nisam mislio da će nakon albuma “Octopussy”, mojih prvih Porina i općenito mog pojavljivanja na hrvatskoj sceni krajem 1990-ih nešto sada 2016. ponovno izazvati takav interes i pohvalu kritike. Bitno mi je naglasiti kako je danas očito izvedivo da nekomercijalan album ima veliki uspjeh u okruženju u kojem, podržanom od medija, vladaju kič, banalnost, neukus, nemuzikalnost i nametljivost – kazao je Matija u intervjuu povodom svog albuma “Matija svira Arsena” koji je ovjenčan s čak šest Porina.

Jazz čitanja tema iz “Glembajevih” i “U registraturi”, kao i “Moderato Cantabile” i “Kuća pored mora” koje su također pretvorene u ogledne primjerke piano-jazza te pjesme poput “Tvojih nježnih godina” i “Sve što znaš o meni” našle su svoje mjesto na albumu, kao i na koncertu u Dvoru. Album je zapravo puno više od hommagea Matije svome ocu, on predstavlja usklik duše jednog velikog umjetnika drugom.

Ulaznice za koncert gotovo su rasprodane, a dostupne su na blagajnama u prizemlju Festivalske palače (Od Sigurate 1) i u Luži.

Linker
19. travanj 2024 05:22