EXIT FESTIVAL
COVID TESTIRANJE

Na Exit festivalu proveli znanstveno istraživanje: Samo jedan zaraženi, a širenja virusa nije bilo

U Novom Sadu je u protekla dva tjedna provedeno znanstveno istraživanje čiji je cilj procjena utjecaja održavanja EXIT festivala na širenje virusa Covid-19, kao i nivo efikasnosti ‘Safe Events Serbia‘ sigurnosnog protokola, koji je striktno primjenjen na Exitu.

"U želji da ispitamo rizik od zaražavanja novim koronavirusom tijekom posjete jednom masovnom događaju, a u situaciji kada se primjenjuju sve preventivne mjere, i kada se od svih posjetitelja zahtjeva da su komplentno cijepljeni ili da imaju negativan test na koronavirus, odlučeno je da se tijekom EXIT festivala provede znanstveno istraživanje i na taj način iskoristi jedinstvena prilika da se dođe do novih znanstvenih saznanja o virusu. Dosadašnji preliminarni rezultati ukazuju na to da nije bilo pozitivnih među sudionicima istraživanja, a detaljnije rezultate očekujemo uskoro", izjavila je epidemiologinja, doc. dr Marija Milić.

Ukupno 345 ispitanika je podijeljeno u dvije grupe - cijepljene i one koji su na festival ulazili s negativnim testom. Oni su testirani prije ulaska na festival, od 8. do 10. srpnja, i samo jedna osoba je bila pozitivna, kojoj je onemogućen ulazak na festival. Testiranje je ponovljeno nakon sedam dana, od 15. do 17. srpnja, i rezultati su i više nego ohrabrujući - u obje grupe niti jedna osoba nije bila pozitivna na Covid-19.

image
Exit festival
EXIT FESTIVAL

"Uz rigoroznu kontrolu ulaska, ovakvi rezultati istraživanja su bili očekivani. Za konačnu analizu bit će potrebno neko vrijeme, ali već sada se može reći, kako na osnovu istraživanja, tako i na osnovu kretanja dnevnog broja novozaraženih u Novom Sadu, da EXIT festival nije mjesto masovnog zaraživanja virusom", rekao je direktor Doma zdravlja Novi Sad Veselin Bojat.

Još jedan uvjerljiv dokaz da na Exitu nije bilo masovnog širenja virusa je i činjenica da ni deset dana nakon početka festivala nije došlo do značajnog pogoršanja epidemiološke situacije u Novom Sadu, te da se dnevno kretanje virusa u vremenu od 8. do 19. srpnja u ovom gradu ne razlikuje u prosjeku od ostatka Srbije. Još jedan pokazatelj da na Exitu nije došlo do masovnog zaražavanja virusom je i preliminaran podatak da je od gotovo 20.000 stranaca, od kojih je većini bio potreban PCR test za povratak u zemlju porijekla, samo jedan inozemni posjetitelj bio pozitivan na virus.

Čitajte i: EXIT festival ispisao povijest: Mladi iz cijelog svijeta slili se u Novi Sad i dali nadu za oporavak glazbene industrije

U Europi je do sada provedeno niz istraživanja na manjim događajima, i također su sva pokazala da, uz navedena ograničenja, koncerti i festivali nisu rizična mjesta za prenošenje Covida-19. Istraživanje na Exitu je prvo koje napravljeno na masovnom događaju na kojem je bilo više desetina tisuća ljudi, pa se očekuje da njegovi rezultati mogu biti jedan od ključnih argumenata u borbi za povratak velikih događaja širom svijeta.

image
Exit je prvi masovniji event u regiji nakon proglašenja pandemije koronavirusa.
NENAD MIHAJLOVIC AFP

Borba glezbene industrije

"Istraživanje s Exita dokazuje da se i tijekom pandemije može naći način i model po kojem se i najmasovniji događaji mogu odvijati potpuno sigurno. Ovo istraživanje je naš doprinos borbi cjelokupne glazbene industrije za daleko bolji tretman u europskim i svjetskim državama nego što je to do sada bio slučaj. Dokazali smo da smo bili optuženi nepravedno, i da više ne postoje nikakvi argumenti i opravdanja koja mogu dozvoliti okupljanja na sportskim događajima, u kafićima ili shopping centrima, a ne i na koncertima i festivalima. Pozivam našu cjelokupnu industriju da, kao što smo se mi izborili u Srbiji, udružimo snage i izborimo se za fer tretman naše scene na svjetskom nivou", izjavio je osnivač i direktor EXIT festivala Dušan Kovačević.

Čitajte i: Otvoren Pulski filmski festival! Novopečeni gradonačelnik stigao sa suprugom pa poručio: 'Pula je grad kulture, hrvatski Rim'

image
Exit festival svake se godine održava u Novom Sadu.
FOTOGRAFIJE: EXIT FESTIVAL

Mjere ograničenja ulaska na Exitu su primjenjivane rigorozno, izvršeno je preko 16.111 provjera posjetitelja s Digitalnim zelenim certifikatom, od kojih je čak 95% njih imunizirano cijepljenjem. Za sve koji nisu imali Digitalni zeleni certifikat, organizirano je besplatno testiranje. Za pet dana testirano je 18.336 osoba, a pozitivno je bilo njih deset ili 0,05% testiranih. Njima, naravno, nije bio dozvoljen ulazak na festival, već su brigu o njima preuzeli medicinski radnici. Posjetitelji iz inozemstva su provjeravani u skladu s dokumentacijom s kojom su ulazili u Srbiju, što je u velikom broju slučajeva bio PCR test.

image
Exit festival u Novom Sadu.
Linker
06. rujan 2021 03:06