NOVA ENERGIJA

Nacionalni park Risnjak dobio je svoju prvu skladbu: ‘Šest tisuća hektara pulsira u šest minuta‘

Pjesmu "Moments" glazbenik Bruno Mičetić posvetio je upravo ljepotama Risnjaka. One su mu prošle godine u lockdownu dale neku novu energiju, a zbog toga im se odlučio ‘odužiti‘.

Jazz koncert koji je Bruno Mičetić sa svojim Quintetom održao u Nacionalnom parku Risnjak prije mjesec dana prvi je u nizu koncerata inspiriranih ljepotom, bojama i zvukovima prirode. Ideja za ovaj projekt nametnula se sama tijekom prošle godine, kada su mnogi ponukani novonastalom situacijom u prirodi potražili mir i bijeg od stvarnosti. Na koncertu su izveli i jednu sasvim novu skladbu, Moments, posvećenu upravo Risnjaku a ona je upravo dobila i svoj video spot nastao od kadrova snimljenih za vrijeme koncerta.

image
Nacionalni park Risnjak
BRUNO MIčETIć

"Priroda Risnjaka, nepregledno šumsko kraljevstvo prepuno gustim zelenim goranskim šumama, čiji su dijelovi i danas ostali netaknuti, jednostavno hipnotizira. Tišina prostranih i zagonetnih dolina i čisto vrelo Kupe čine ovu lokaciju zaista posebnom. Upravo su nas ti najljepši proplanci Gorskog kotara potaknuli da stvorimo nešto novo - zvuk jazza inspiriran (netaknutom) prirodom, u kojoj se note pišu same...Trenuci o kojima pričam nije moguće izmjeriti, no možda smo ih zvukom uspjeli dočarati. Proveo sam mnoga jutra hodajući šumom Risnjaka, i sve što sam osjetio, na što sam po putu naišao, stavio sam u ovih šest minuta. Šest tisuća hektara pulsira u šest minuta - to su Moments", komentirao je Bruno.

Priroda i muzika

Kroz zvukove Risnjaka i melodije jazza vode vas Bruno Mičetić i njegov quintet kojeg čine: Bruno Mičetić na gitari, Dado Marinković na bubnju, Henry Radanović na bas gitari, Vojkan Jocić na tenor saksofonu te Marko Črnčec na orguljama. Za live prijenos koncerta na Risnjaku kao i video post produkciju zadužena je bila ekipa iz MedVid produkcije, dok je za live audio snimku zaslužan G.I.S. iz Rijeke.

image
Bruno Mičetić s Terezom Kesovijom i Katarinom Jurić.
LIVIO ANDRIJIC/CROPIX

"Melodije nacionalnih parkova" projekt je koji osmislio sam Bruno, dok je prošle godine energiju tražio i obnavljao u prirodnim ljepotama Hrvatske. Koračajući čudima prirode, melodija se u glavi, kaže, pojavljivala sama. I ton po ton, donijela cijeli opipljiv projekt. Želja Brune i quinteta je da svaki od osam naših nacionalnih parkova dobije svoj zvuk pretočen u skladbu. Početak svega je NP Risnjak i "Moments" - poslušajte, zatvorite oči i zamislite što se u beskraju guste šume događa.

Čitajte i: Nastupaju umjetnici iz Trsta i Kalifornije: Četiri dana vrhunske blues i etno glazbe u Zagorju

Linker
16. travanj 2024 00:45