Marijana Marinović
IZLOŽBA NA BRAČU

New York kroz objektiv splitske fotografkinje Marijane Marinović

Nakon dvije samostalne izložbe polaroida, novinarka i fotografkinja Marijana Marinović otvorit će 23. kolovoza treću izložbu fotografija pod nazivom “NYC Four seasons…and something red” u Galeriji Supetarskog lita u Supetru na otoku Braču. 

Splićanka podrijetlom s Brača trenutno živi u New Yorku, a ciklus od 28 fotografija posvećenih gradu, specifičnih po crvenom detalju, predstavit će u sklopu kulturne manifestacije Supetarsko lito. Većina fotografija snimljena je u proteklih godinu i pol dana tijekom školovanja na New York Film Academy, a kako je za autoricom već 20 godina novinarske karijere, neke su snimljene po “službenoj dužnosti” za magazin Gloria.

Marijana Marinović prve fotografije (polaroidom) je napravila u rodnom Splitu, a fotografijom se nastavlja baviti i tijekom studija novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Zanimljivi ljudi koje je susretala tijekom 20 godina novinarske karijere i o kojima je ispisala na stotine priča, potaknuli su je da ih zabilježi (i zapamti) slikovno. Polaroid je njena prva i najveća ljubav, hommage djetinjstvu i instant fotografijama koje su krasile vrata frižidera, nevjerojatno “brza” umjetnost (koja joj kao nemirnom duhu paše) jer omogućava da od potpune bjeline nastane slika u samo tri minute…

Njezina prva samostalna izložba “Osmijesi…bez riječi” prikazala je, naravno, 33 polaroida poznatih osoba iz hrvatskog javnog života poput Severine, Olivera, Luke i Petre Nižetić, Vanje Rupene, Branke Bebić, Davora Gopca i Marijane Batinić, a održala se 2007. u sklopu modne manifestacije Cro-a-porter na Zagrebačkom velesajmu. Druga samostalna izložba pod nazivom “Gradovi-bjegovi” postavljena je 2011. u zagrebačkoj Galeriji Velvet, osmislio ju je slikar i cvjećar Saša Šekoranja, koji je polaroide izvjesio u limene oznake Marijaninih omiljenih gradova: Londona, Pariza, Barcelone, New Yorka i Splita, a izložena je i samo jedna fotografija osobe – top-modela Helene Šopar, koja je inicirala i inspirirala izložbu.

Marijana trenutno živi “malo dalje od Bračkog kanala” – preko Atlantika: njena avantura u New Yorku počela je 2015. upisom u školu fotografije na New York Film Academyji. I još uvijek traje: fotoaparatom bilježi osmijehe slavnih kao što su glumci na Tribeca Film Festivalu, portretira uspješne Hrvate po Americi, snima vesela društva i obiteljska okupljanja, osmišljava modne priče, “gnjavi” prijatelje da joj poziraju…i satima luta po New Yorku, želeći upiti i fotografijama zabilježiti atmosferu jednog od najuzbudljivijih gradova na svijetu. Na nekim od njenih njujorških lutanja nastao je i ciklus fotografija “New York: četiri godišnja doba…i nešto crveno”. Izložba će biti otvorena od 23. kolovoza do 10. rujna.

Linker
19. travanj 2024 17:10