thedali.org
MUZEJ SALVADORA DALIJA

Nova izložba će pokazati koliko je Salvador Dali utjecao na modu

Moda i umjetnost se nerijetko susreću, a da nije riječ samo o suvremenom fenomenu pokazuje i izložba u muzeju Salvadora Dalija u američkom St. Petersburgu na Floridi.

Jedan od najpoznatijih nadrealista snažno je utjecao na talijansku modnu dizajnericu Elsu Schiaparelli s kojom je i surađivao. Ona je, uz njezinu najveću suparnicu Coco Chanel, bila jedna od najvažnijih modnih figura između dva rata.

Izložba koja kasnije ove godine stiže u Muzej Salvadora Dalija na Floridi zove se "Dalí and Schiaparelli", a tema joj je prijateljski odnos umjetnika i modne dizajnerice koji su surađivali prije nego što je taj tip suradnje bio uobičajen. Osnovna nit vodilja oko koje je ovaj par pronašao zajednički jezik je nadrealistička vizija koja je opisivala apsurdnost vremena u kojem su živjeli, a u kojoj su se sablasni, mračni tonovi mogli osjetiti čak i u vrlo eskapističkim fantazijama.

thedali.org

Na izložbi će biti prikazane haljine, modni dodaci, slike, crteži, fotografije i različiti umjetnički objekti i tako će se moći zaviriti u vrlo inspirativnu suradnju velikog umjetnika i dizajnerice koja se poigravala s uobičajenim shvaćanjem ženskih uloga i ljepote.

Linker
15. travanj 2024 04:53