IVANA NOBILO/CROPIX
Poslastica u kazalištu

Nova satira: ‘Hrvatski put ka sreći‘ Bobe Jelčića premijerno u Kerempuhu

Sljedeća premijera zagrebačkog Satiričkog kazališta Kerempuh bit će, u četvrtak 26. studenoga, praizvedba projekta Bobe Jelčića "Hrvatski put ka sreći", čija autorska estetika daje odvažno novo lice satiri, pronalazeći posebno mjesto na repertoaru toga kazališta.

Nakon prve suradnje s Kerempuhom u kojemu je postavio nagrađivanu predstavu "Govori glasnije!", redatelj Bobo Jelčić otvara prostor za sljedeći iscrpni istraživački proces u kojem se prelamaju dvije silnice, ističu iz Kerempuha.

S jedne strane, u autorskom projektu "Hrvatski put ka sreći" razvidna je potreba za eksperimentom, drugačijom vrstom kazališnoga jezika i dosljednom poetskom nadogradnjom Jelčićeva dosadašnjega rada obilježenoga improvizacijom i kolektivnim glumačkim stvaralaštvom.

S druge strane, u ozračju Kerempuhova satiričkoga i politički angažiranoga predznaka ova predstava već svojim scenskim izrazom otvara nove puteve satire koji se grade preciznim, neočekivanim i suptilnim režijskim rješenjima ili, štoviše, sustavom pravila koja su tijekom procesa oblikovala zasebnu i jedinstvenu estetiku predstave. 

"Upravo satira kao žanr zahtijeva inovaciju ne samo na razini oštrine svoga sadržaja nego i u tretmanu umjetničke forme, odvažnosti eksperimenta i pomicanju svojih granica, tako da ova predstava s novim licem satire pronalazi posebno mjesto u Kerempuhu", stoji u najavi. 

U "Hrvatskom putu ka sreći" u nečujnoj se napetosti susreću lica sa svojim malim i većim unutarnjim rastrzanostima koja zajedno tvore mikropovijest na sceni. Zastranjenja i odmaci od konvencionalnih obrazaca ponašanja preko napetosti, napora, sumnje i prepreka ka njihovoj realizaciji potenciraju našu autentičnu sputanost.

image
Nakon prve suradnje s Kerempuhom u kojemu je postavio nagrađivanu predstavu "Govori glasnije!", redatelj Bobo Jelčić otvara prostor za sljedeći iscrpni istraživački proces u kojem se prelamaju dvije silnice, ističu iz Kerempuha.
IVANA NOBILO/CROPIX

Dok smo u stvarnome životu primorani održavati konvencionalne odnose nauštrb čovjeku imanentnoj sputanosti, u predstavi se bavimo drugom stranom društveno zadane konvencionalnosti, to jest samim otklonom od nje. Tako se u prikazu neizbježnih sastavnica života pronalaze formalni načini u kojima se naše emotivne blokade pretaču u tinjajuću tenziju, a prepoznatljivi se fragmenti svakodnevnice očuđuju kreacijom novoga realiteta.

"Nastajući u doba pandemije i neizvjesnosti, oštrih mjera i restrikcija, egzistencijalne krize i straha, 'Hrvatski put ka sreći' otvara intimno, ali i politično pitanje sreće koje, rastegnuto kroz veći period prošlosti, ukazuje na vlastitu aktualnost i u ovom nestabilnim i nepredvidljivim vremenima", poručuju iz Kerempuha.

U predstavi igraju Nikša Butijer, Nataša Dangubić, Ana Maras Harmander, Marko Makovičić, Jerko Marčić, Karlo Mlinar, Ozren Opačić i Maja Posavec. Dramaturgiju potpisuje Dina Vukelić, scenografiju Zdravka Ivandija Kirigin, a kostimografiju Ana Paulić.

Nakon praizvedbi predstava "Umri ženski" Marine Vujčić u režiji Rajka Minkovića te "Predsjednici&ca" Tarika Filipovića i Borisa Svrtana, predstava "Hrvatski put ka sreći" treća je po redu praizvedba hrvatskih autora u kazalištu Kerempuh od početka ove sezone.

Linker
20. studeni 2020 17:44