/ Promo
FESTIVAL PODUNAVSKIH ZEMALJA

Novi Almodovarov film stiže na Vukovar Film festival

Vukovar Film Festival – Festival podunavskih zemalja ove će se godine održati od 22. do 27. kolovoza te će, kao i svake godine, biti prepun filmskih i glazbenih doživljaja i to ne samo u Vukovaru već i u Osijeku, Valpovu, Belom Manastiru i Vučedolu.

Kako smo već najavili, u Vukovaru će svoje hrvatske premijere doživjeti dva filma; novi uradak Woodyja Allena koji je otvorio ovogodišnji festival u Cannesu te “Ja, Daniel Blake“ redatelja Kena Loacha, koji je pobijedio i time osvojio Zlatnu palmu na ovogodišnjem festivalu u Cannesu. Zlatnom filmskom nizu pridružena su još dva odlična i iščekivana filmska ostvarenja prikazana u Cannesu.

Cristian Mungiu, ponajbolji rumunjski redatelj i trostruki osvajač nagrada na Cannes Film festivalu, ove je godine došao na Azurnu obalu s filmom “Matura“, oduševio publiku i kritiku te osvojio nagradu za najboljeg redatelja. Svaki Mungiuov film imao je premijeru na filmskom festivalu u Vukovaru pa će se isto dogoditi s filmom “Matura”. U ovom filmu Mungiu priča priču o uglednom liječniku iz malog rumunjskog grada čija je kći odlikašica, a uspjeh na državnoj maturi omogućit će joj stipendiju za studiranje u Velikoj Britaniji. Međutim, nekoliko dana prije mature kći, usred dana, jedva izbjegne pokušaj silovanja i nalazi se pod stresom pa se otac boji da neće najbolje napisati završni ispit. Želi joj omogućiti da lakše napiše ispit te ulazi u začarani krug davanja i primanja usluga, a pristaje na sve jer želi da ona po svaku cijenu napusti Rumunjsku.