Getty Images
ZAVRŠEN 72. FILMSKI FESTIVAL

O Tarantinovom filmu se najviše govorilo, ali iz Cannesa odlazi bez nagrada

Južnokorejski redatelj Bong Joon-ho osvojio je Zlatnu palmu za najbolji film na 72. Filmskom festivalu u Cannesu za svoju satiru 'Parasite', dok je veliki favorit Quentin Tarantino otišao kući bez nagrada.

Film "Parasite" je nakon premijere na Filmskom festivalu u Cannesu dobio samo najbolje kritike, a publika je nakon prvog prikazivanja južnokorejskog redatelja nagradila s petominutnim aplauzom pa je malo koga iznenadilo što je Zlatna palma otišla u ruke Bong Joon-hoa (49), koji je time postao prvi južnokorejski redatelj koji je osvojio tu prestižnu nagradu te drugi azijski redatelj nakon što je lani ta nagrada otišla u ruke Japancu Hirokazu Koreedi za dramu "Shoplifters".

CANNES, FRANCE - MAY 25: Director Bong Joon-Ho, winner of the Palme d'Or award for his film
Getty Images
Bong Joon-Ho

Ovogodišnji predsjednik žirija Alejandro Inarritu izjavio je kako je odluka o Zlatnoj palmi bila jednoglasna. Joon-ho je mnogima poznat po svojim prijašnjim uspješnicama kao što su film "Okja" s Tildom Swinton u glavnoj ulozi te "Memoirs of a Murderer" i kultni "Snowpiercer".

Drugu najvažniju nagradu festivala, Grand Prize, dobio je film "Atlantics" redateljice Mati Diop, koja je u Cannesu ove godine bila prva crna ženska redateljica ikad u konkurenciji za nagradu.

CANNES, FRANCE - MAY 25: Mati Diop, winner of the Grand Prix Award for the film
Getty Images
Mati Diop

Najboljim glumcem proglašen je Antonio Banderas za dramu "Pain and Glory" Pedra Almodovara, dok je najbolja glumica Emily Beecham za film redateljice Jessice Hausner "Little Joe" o ženi obuzetoj znanstvenim radom.

CANNES, FRANCE - MAY 25: (L-R) Emily Beecham, winner of the Best Actress award for her role in
Getty Images
Emily Beecham i Antonio Banderas

CANNES, FRANCE - MAY 25: Antonio Banderas, winner of the Best Actor award for
Getty Images
Antonio Banderas

CANNES, FRANCE - MAY 25: Emily Beecham, winner of the Best Actress award for her role in
Getty Images
Emily Beecham

Nagradu žirija dobili su "Jadnici" Francuza Ladj Lyja i "Bacurau" brazilskih redatelja Klebera Mendonca Filha i Juliana Dornellesa.

Linker
25. travanj 2024 11:16