Motovun Film Festival/ Foto: Press
GLEDAJTE FILMOVE POD ZVIJEZDAMA

Odabrali smo 3 ljetna filmska festivala koja ne smijete propustiti!

Uz sve ostale radosti, ljeto je i vrijeme festivala. Svake ih je godine sve više i u bogatoj ponudi širom Hrvatske zaista svatko može pronaći nešto za sebe. Mi smo odabrali tri ljetna filmska festivala koje ovoga ljeta ne bi bilo mudro propustiti. Filmovi pod vedrim nebom, druženje s prijateljima, opuštena atmofera… Zaista nema razloga da se ne zaputite na jedan od ovih festivala ili čak, zašto ne, na sva tri!

Motovun film festival (26. – 30.7.)

Legendarni filmski festival ove se godine održava 19. put, ali i dalje pršti entuzijazmom i pozitivnom energijom uz koju je i pokrenut!

Ovogodišnje izdanje Motovun Film Festivala otvara se u utorak, 26. srpnja u 21 sat u Kinu Trg projekcijom humoristične drame “Tangerine“ američkog redatelja Seana Bakera. Ovaj višestruko nagrađivani indie hit u potpunosti snimljen mobitelom predvodi generaciju filmova nastalih korištenjem novih tehnologija, čijim se projekcijama MFF priključuje novom filmskom dobu.

Bez obzira na ovogodišnji ironični slogan festivala Prošle godine je bilo bolje, Motovun i ove godine donosi iznimno jak presjek najvažnijih svjetskih nezavisnih filmova, kao i ono najbolje što dolazi iz Hrvatske i njenog susjedstva, a u pet festivalskih dana bit će prikazano stotinjak naslova najrazličitijih žanrova u nekoliko programa.

Usto, tu je i interesantan glazbeni program, ali i prilika da filmove doživite u virtualnoj stvarnosti. Naime, tokom cijelog festivala posjetitelji će moći besplatno zaviriti u VR kino i pogledati deset filmova pomoću specijalnih naočala i tako zaista uroniti u film.

Motovun Film Festival/ Foto: Press

Postira Seaside Film Festival (27.7. – 31.7.)

Od 27. do 31. srpnja u Postirama na otoku Braču održat će se šesto izdanje međunarodnog festivala kratkometražnog filma Postira Seaside Film Festival . Projekt nekolicine filmskih entuzijasta koji je započeo 2011. prometnuo se kroz godine u kulturni događaj koji ovo malo otočko mjesto pozicionira na mapu sadržajnijih međunarodnih festivala kratkog filma.

U pet dana trajanja Festivala prikazat će se više od četrdeset kratkometražnih igranih filmova. Filmovi su to koji spadaju u sam vrh svjetske produkcije, a riječ je uglavnom o hrvatskim premijerama. Program je, najavljuju organizatori iz udruge Lanterna Magica, dosad najbogatiji filmovima ovjenčanima prestižnim svjetskim nagradama.

Već prva večer glavnog programa na postirskoj Pjaci donosi dva filma nominirana za Oscar u kategoriji kratkog filma. Irski “Boogaloo i Graham“ Michaela Lennoxa simpatična je obiteljska priča o borbi dvojice braće i njihovog oca da u kući zadrže neobične kućne ljubimce, što se majci, dakako, nimalo ne sviđa. Osim nominacije za Oscara, ovaj je film i dobitnik BAFTA-e.

Besplatan ulaz na sve projekcije, gosti iz filmskog svijeta, popratni program i opuštena atmosfera ljetnih noći u otočkom malom mistu… sve ovo i do sada je bilo jamac dobre zabave i uživanja na Postira Seaside Film Festivalu. Potvrdila je to i publika koje je svake godine sve više. Ove se godine na Festivalu očekuje više od dvije tisuće posjetitelja, odnosno četiristotinjak gledatelja na svakoj od projekcija glavnog programa koji se prikazuje pod vedrim nebom.

Postira Seaside Film Festival /Foto: Press

Vukovar Film Festival (22. – 27.8.)

Deseto izdanje Vukovar Film Festivala ove će se godine održati s projekcijama u Vukovaru, Osijeku, Valpovu, Belom Manastiru i Vučedolu. Ovaj festival podunavskih zemalja donijet će nam projekcije čak devedeset filmova što je veliki skok u odnosu na početak i 2007. godinu kada je festivalski program činilo svega – sedam filmova.

Ovaj festival već puno desetljeće širi pozitivnu energiju Vukovarom, Slavonijom, Hrvatskom, i Podunavljem. Festival je postao prepoznatljiv i priznat. Jedno od priznanja je stiglo i u suradnji s Ministarstvom kulture RH koje je pomoglo da Festival prvi u Hrvatskoj dobije prestižnu oznaku kulturnog projekta unutar europske strategije za podunavsku regiju – Danube Region Strategy.

Svake godine festival se svojim sadržajem širi u svim smjerovima, a tako će biti i ove, jubilarne desete godine. O programu i svim detaljima informirajte se na službenim stranicama festivala i za kraj kolovoza planirajte posjet Vukovaru.

Vukovar Film Festival/Foto: Facebook
Linker
24. travanj 2024 16:38