Nikša Duper / Hanza Media
Nakon duge i teške bolesti

Odlazak ikone hrvatske glazbe: U 81. godini preminuo dubrovački skladatelj Đelo Jusić

Osim što je utemeljio vokalno-instrumentalni sastav Dubrovački trubaduri, poznat je po brojnim dijelima koje su izvodili jedni od najuglednijih hrvatskih izvođača.

Nakon duge i teške bolesti, javlja Dubrovački dnevnik, u 81.-oj godini preminuo je dubrovački skladatelj, gitarist, aranžer i dirigent Đelo Jusić. Rođen 26. siječnja 1939. godine u Dubrovniku, Jusić je poznat po brojnim djelima zabavne, ali i ozbiljne, uglavnom orkestralne glazbe.

Zagreb, 051113.
Svecanost povodom 60. obljetnice Zagrebackog festivala odrzala se u klubu Matis. Pretpremijerno je prikazan  dokumentarni film o prvom pobjedniku Zagrebackog festivala 1953, skladatelju Ljubi Kuntaricu. 
Pojedincima koji su znacajno doprinijeli Zagrebackom festivalu u proteklih sezdeset godina urucena su priznanja. 
Na fotografiji: Djelo Jusic.
Foto: Damir Krajac / CROPIC
Damir Krajac / Hanza Media

Skladanjem se počeo baviti u 60-ima kada je utemeljio vokalno-instrumentalni sastav Dubrovačke trubadure, a osnovao je i Mali raspjevani Dubrovnik. Njegova poznata djela izvodili su brojni ugledni izvođači poput Tereze Kesovije, Olivera Dragojevića, Ibrice Jusića, Frane Lasića, Ive Pattiere i Mile Hrnića, a za svoja djela osvojio je i brojne nagrade i priznanja.

Dubrovnik, 240610.
Danas se u organizaciji Tursticke zajednice Grada Dubrovnika i dubrovackih ugostitelja, postavljena
Admir Buljubašić / Hanza Media

Neke od njih dobio je za skladbe 'Zagrljeni', 'Volim te budalo mala', 'La musica di notte' te je ove godine dobio nagradu grada Dubrovnika za životno djelo. Jusić je bio istinska duša grada Dubrovnika te je često komentirao događaje u gradu, prisjećajući se starih vremena s nostalgijom.

U vrijeme Domovinskog rata skladao je nekoliko vrlo popularnih budnica "Kad zazvone dubrovačka zvona", "Sveti Vlaho", "Molitve naše čuj" i druge, kao i suitu "Dubrovački kantuni".

Linker
19. travanj 2024 21:27