Getty Images
U 82. godini

Odlazak najmračnijeg romantičara - preminuo Leonard Cohen

Legendarni kanadski glazbenik i pjesnik, Leonard Cohen sinoć je preminuo u svom domu u Los Angelesu u 82. godini života, potvrđeno je iz njegove izdavačke kuće Sony Music Canada.

"Moj otac je preminuo u miru, u svom domu u Los Angelesu, znajući da je završio sve što je trebao po pitanju onog što mu je bilo najbitnije. Pisao je do posljednjeg trenutka ne gubeći svoj jedinstven humor.", napisao je Cohenov sin Adam u izjavi za časopis Rolling Stone. Cohen je bio mračna, ali romantična pojava u Panteonu iznimno talentiranih i utjecajnih kantautora koji su se pojavili šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Pjesnik, književnik, glazbenik, vizionar, inspiracija mnogih živio je poeziju i glazbu u karijeri dugoj čak 50 godina, a nedavno je objavljen i njegov treći studijski album u posljednjih šest godina pod imenom “You Want It Darker“. Potvrdio se kao jedan od rijetkih glazbenika koji je aktivno stvarao i u osmom desetljeću života.

Bio je to svojevrsni oproštaj legendarnog glazbenika, a u jednom je razgovoru za New Yorker izjavio: "Imam posla, moram završiti neke stvari, ali spreman sam umrijeti. Nadam se samo da neće biti previše neugodno. Dao sam što sam mogao."

Leonard Cohen je rođen 21. rujna 1934. u imućnoj židovskoj obitelji u Westmountu, u kanadskom Quebecu. Generacije su srasle s njegovim nježnim baladama poput "So Long Marianne", "Suzanne", "Bird on the Wire", "In My Secret Life" i "Dance Me to the End of Love", a izvodili su ih brojni poznati glazbenici poput Joe Cockera i Johnnyja Casha. Sredinom sedamdesetih i Arsen Dedić je namjeravao snimiti album obrada Cohenovih pjesama s prepjevom pjesnika Nikice Petraka, no projekt se nije realizirao. Zato je Arsen 1985. godine objavio album pod imenom "Kantautor" s prepjevima svojim omiljenih kantautora gdje je uvrstio Cohenovu pjesmu "Seems So Long Ago, Nancy", pod naslovom "To sve je davno sad".

Linker
20. travanj 2024 15:59