Foto: Reuters/EPH
PREMINUO MUHAMMAD ALI

Odlazak najveće boksačke legende svih vremena

Glasnogovornik obitelji Ali jutros je potvrdio kako je veliki boksač Muhammad Ali preminuo u 74. godini života.

Jedna od najvećih figura iz svijeta sporta, nekadašnji svjetski prvak u teškoj kategoriji preminuo je u bolnici u Phoenixu gdje je prije nekoliko dana završio zbog problema s disanjem s kojima se borio već neko vrijeme. Život mu je dodatno komplicirala i Parkinsonova bolest od koje je obolio nakon što je završio s karijerom boksača, 1981. godine.

Rođen je kao Cassius Marcellus Clay Junior 17. siječnja 1942. u Louisvilleu, u američkoj saveznoj državi Kentucky. Svjetski prvak u teškoj kategoriji postao je 1964. godine kada je pobijedio Sonnyja Listona, a ime Muhammad Ali uzeo je te godine kada je odlučio prijeći na islam čime je izazvao podijeljena mišljenja. Tri godine nakon promjene ime izazvao je nove kontroverze odbivši služiti američkoj vojsci u ratu u Vijetnamu kojem se oštro protivio. Sankcije su bile oduzimanje titule te suđenje te tri godine pauza od sporta.

Osim onih koji su ga osudili, brojni su mu čestitali i divili mu se na hrabrosti i dosljednosti. U svojoj karijeri odigrao je 61 profesionalni meč, a od toga je pobijedio u 56 nastupa. Muhammad Ali ostaje jedan od najvećih sportaša svih vemena.

Linker
18. travanj 2024 14:23