Dragan Matić / Dragan Matić/CROPIX
VELIKI GUBITAK

Odlazak velike književnice: Daša Drndić preminula nakon teške bolesti

Nagrađivana književnica Daša Drndić preminula je u 72. godini života u Rijeci u bolnici

Nagrađivana književnica Daša Drndić preminula je u 72. godini života u Rijeci u bolnici

Njezina izdavačica za Veliku Britaniju Katharina Bielenberg koja radi za MacLehose Press njezino pisanje za The Guardian opisala je kao ljutito i brutalno, ali u isto vrijeme lijepo, toplo i čovječno, a za svoju suradnicu rekla je da će je pamtiti kao divnu i toplu osobu koja je obožavala život i nove prijatelje i u njima uživala bez kočnica.

Daša Drndić rođena je u Zagrebu 10. kolovoza 1946. godine. Od 1953. živjela je u Beogradu, gdje je studirala engleski jezik i književnost, dok je dramaturgiju magistrirala na američkom Sveučilištu Južni Illinois kao Fulbrightova stipendistica.

Radila je kao književna prevoditeljica, profesorica engleskog jezika, dramaturginja i urednica televizijskog dramskog programa. Autorica je niza radiodrama.

Početkom devedesetih iz Beograda se doselila u Rijeku, gdje je doktorirala na Filozofskom fakultetu i do umirovljenja predavala britansku književnost i kreativno pisanje na Odsjeku za anglistiku.Prošlog mjeseca njezina knjiga Belladonna Guardain je uvrstio u najbolje europske romane prevedene na engleski jezik. U njemu Drndić opisuje borbu čovjeka s rakom. Njezin izdavač u Hrvatskoj Seid Serdarević rekao je da je čitajući njezine romane vrlo emocionalno iscrpljujuće jer imaš osjećaj da te netko udara u trbuh cijelo vrijeme.

Godine 2013., Sonnenschein (u engleskom prijevodu – Trieste) ušao je u uži izbor za nagradu lista Independent za najbolju stranu knjigu prevedenu na engleski jezik a objavljenu u Velikoj Britaniji u 2012. i dobio je nagradu čitalaca. Godine 2014. u SAD-u izlazi američko izdanje Sonnenscheina (Trieste) kod Houghtona Mifflina Harcourta. Iste godine Daša Drndić dobiva međunarodnu nagradu “Prozart” za doprinos balkanskoj književnosti. Godine 2012. u Velikoj Britaniji objavljen je njen roman Leica format, a 2017. Belladonna u Velikoj Britaniji i SAD-u, te Doppelgaenger u Italiji.

Napisala 12 knjiga proze od kojih su neke nagrađene i prevedene na engleski, francuski, njemački, poljski, nizozemski, mađarski, slovački, slovenski, talijanski, finski, albanski i makedonski, a odlomci iz proze na još nekoliko jezika.

Linker
26. travanj 2024 20:58