Motovun Film Festival
 Promo
22. po redu

Ovogodišnji Motovun Film Festival otvoren je uz zdravicu - bananama

Ovogodišnje otvaranje 22. Motovun Film Festivala obilježeno je odavanjem počasti nedavno preminuloj redateljskoj legendi Dušanu Makavejevu. Festival je otvoren u utorak i traje sve do subote 27. srpnja, a za to vrijeme bit će prikazano 136 filmova koje prati umjetnički i glazbeni program.

U čast Makavejevu, jedna festivalska dvorana odsad će nositi ime Kino Mak. Uz to, glumica Ivana Gulin izvela je strastveni monolog o seksualnim slobodama iz Makavejevljevog dugo zabranjenog filma W.R. - Misterije organizma, kojeg je originalno izvodila neprežaljena glumica Milena Dravić.

"U Motovunu se i ove godine brani neotuđivo pravo umjetnika da se izrazi, jer umjetnost možda i nije vječna, ali cenzura sigurno jest", kazao je direktor festivala Igor Mirković. Na otvorenju je prikazan video o nedavnom izbacivanju poznatog rada Consumer art umjetnice Natalije LL iz Nacionalnog muzeja u Varšavi, koji je proglašen lascivnim jer na njoj žena na sugestivan način jede bananu, iako se radi o djelu koje je nesmetano bilo izloženo od 1973. godine. U to ime, gledateljima na otvorenju podijeljene su banane te je njihovim dizanjem u zrak svečano otvoren 22. Motovun Film Festival.

Promo
Motovun Film Festival

Prvi film na programu bila je slovenska egzistencijalna komedija "Nikad više luzerica", priča o djevojci na prekretnici između emigracije i ostanka, tipičnoj za generaciju milenijalaca iz naše regije. Festival je nastavljen još jednim filmom iz regije, makedonskim "Bog postoji, njezino ime je Petrunija", upravo nagrađenim na Pulskom festivalu u kategoriji manjinske koprodukcije.

Promo
Motovun Film Festival 2019.

Otvorenju je prisustvovao i ovogodišnji počasni gost festivala, američki redatelj Andrew Bujalski, inače nekadašnji student Dušana Makavejeva te otac mumblecorea, filmskog podžanra kojeg je utemeljio. Posebnu počast na festivalu doživjet će i snimatelj Živko Zalar kojem će biti dodijeljena nagrada 50 godina za pola stoljeća rada u filmskoj umjetnosti.

Promo
Motovun Film Festival

Posebna atrakcija ove godine su kratkometražni filmovi koji u posljednje vrijeme predstavljaju pravi rudnik talenta i kreativnosti. Pobjednik programa "Motovunski kratki" od ove godine naći će se u nominacijama za Europsku filmsku nagradu (EFA).

Prva večer Motovun Film Festivala završila je koncertom punk rock benda Brkovi, a glazbeni program nastavlja se u srijedu koncertom Svemirka.Među njima bit će i umjetnički performansi koje će na ulicama Motovuna izvoditi Siniša Labrović, Rumena Bužarovska i drugi prijatelji festivala.

Promo
Motovun Film Festival

Promo
Motovun Film Festival

također, ove je godine na festivalu objavljen rat jednokratnoj plastici uz niz popratnih sadržaja posvećenih očuvanju planeta u suradnji s Greenpeaceom te uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Linker
18. travanj 2024 15:30