KNOCK DOWN THE HOUSE / NETFLIX
Top izbor

Ovu godinu obilježili su kontroverzni dokumentarci: Izabrali smo šest koje vrijedi pogledati

Ako ste se zasitili superjunaka i ljubavnih drama, pripremite kokice i pogledajte neke od najpopularnijih dokumentaraca koji su šokirali svijet.

Iako još nije niti na pola, ovu godinu su već obilježili dokumentarci koji su podigli puno prašine, podijelili i šokirali svijet te rasvijetlili neke od najvećih prijevara stoljeća. Od najvećeg tuluma koji se zapravo nikada nije dogodio do tamne strane Michaela Jacksona, sigurno vas niti jedan neće ostaviti ravnodušnim. Izabrali smo šest koje vrijedi pogledati, a većinu njih možete pronaći na Netflixu.

'Fyre Festival: The Greatest Party That Never Happened'

Jedna od najvećih prevara stoljeća svakako je 'Fyre Festival', najavljivan kao najekskluzivniji party ikad viđen. Iako su ga reklamirale najutjecajnije zvijezde iz svijeta mode i showbizza, ovaj megalomanski projekt biznismena Billyja McFarlanda pretvorio se u potpuni kaos. On i reper Ja Rule prevarili su ljude za desetke milijuna dolara pa su ih umjesto luksuznih vila, gurmanskih obroka i prijevoza privatnim avionima dočekali šatori s rupama, osrednji sendviči i loš teren. McFarland je zbog ovog osuđen na šest godina zatvora i kaznu od 26 milijuna dolara.

'The Inventor: Out for Blood in Silicon Valley'

Dokumentarac o usponu i padu tvrtke Theranos američkog redatelja Alexa Gibneyja podignuo je puno prašine. Radi se o raskrinkavanju laži 35-godišnje poduzetnice Elizabeth Holmes koja je preko revolucionarnog medicinskog izuma namjerava uništiti farmaceutsku industriju. No, njezina cijela ideja, vizija i izum crne kutije koja je trebala obaviti 200 testova u samo jednoj minuti na temelju jedne jedine kapi krvi, ispala je jedna od najvećih prijevara u Silicijskoj dolini. Holmes je na njoj zaradila milijune dolara, ali i tužbu zbog koje se njezino carstvo raspalo.

'Leaving Neverland'

Šokantna priča o mračnoj strani glazbene legende Michaela Jacksona nikoga nije ostavila ravnodušnim. U njemu dvojica muškaraca otkrivaju da ih je preminuli pjevač navodno seksualno zlostavljao kao sedmogodišnje dječake. Iako ovo nije prvi put da je Jackson bio optužen za pedofiliju, detalji koje su Wade Robson i Jimmy Safechuck otkrili podijelili su javnost, a osim njih su istupili i roditelji žrtava koje je Jackson navodno također zavodio i preko njih dolazio do djece.

'Knock Down The House'

Radnja ovog nagrađivanog dokumentarca prati put četiri liberalna kandidata koji su izabrani u američki Kongres, a poseban je fokus na Alexandriju Ocasio-Cortez koja je od konobarice u Bronxu postala politička zvijezda u SAD-u. U samo nekoliko mjeseci i bez ičije pomoći, Cortez je kao najmlađa zastupnica lijevog krila Demokratske stranke u povijesti SAD-a bez donacija pobijedila favoriziranog Joea Crowleyja.

'Surviving R. Kelly'

Američki mini-serijal 'Surviving R. Kelly' donosi tamnu stranu života poznatog R&B pjevača Roberta Sylvestera Kellyja koji je optužen za seksualno zlostavljanje maloljetnica. Poznat po braku s preminulom pjevačicom Aaliyah i seksualnim skandalima, pjevač je dugo vremena uživao simpatije publike koja ga nije shvaćala previše ozbiljno do izlaska spomenutog dokumentarca. Svjedočanstva zlostavljanih žena, snimke seksa i optužbe za vođenje seks-kulta šokirale su javnost i označile početak kraja njegove pjevačke karijere.

'Tell No One'

Poljski film 'Samo ne reci nikome' braće Sekielski dvosatni je dokumentarac o pedofilskim skandalima u Katoličkoj crkvi u Poljskoj. Njegova kontroverznost čak je potaknula Katoličku crkvu da par dana prije premijere na YouTube sazove zasjedanje poljske biskupske konferencije na kojoj se raspravljalo o borbi protiv seksualnog zlostavljanja. Film je objavljen 11. svibnja, a do danas ga je pogledalo više od 20 milijuna ljudi.

Linker
23. travanj 2024 14:36