HRVATSKI FILMOVI U MEĐUNARODNOJ KONKURENCIJI

Pet hrvatskih animiranih filmova na festivalu Animaphix

U sicilijanskom mjestu Baarìa, blizu Palerma, od 29. do 31. srpnja održava se Međunarodni festival animiranog filma Animaphix, u čijem se glavnom natjecateljskom programu prikazuje pet hrvatskih animiranih filmova: “Grad duhova”, “Pokretni elementi”, “Stakleni čovjek”, “Wiener Blut” i “Požuda”.

“Grad duhova”autora Marka Dješke premijerno je prikazan na Danima hrvatskog filma ove godine, dok je na zagrebačkom Animafestu osvojio posebno priznanje. Film prati stanovnika na ivici napuštenog grada u kojem bjesni rat, a koji vodi bitku sa samoćom kroz dnevne rituale.

“Pokretni elementi” Marka Tadića premijeru su također imali početkom 2016. godine, na Nizozemskom festivalu animacije. Film je posveta autorima i djelima zlatnog doba Zagrebačke škole crtanog filma, te se oslanja na njen prepoznatljivi vizualni jezik kako bi ispričao kreativni proces iza nastanka umjetničkih djela.

“Stakleni čovjek” Daniela Šuljića prikazan je na nizu međunarodnih festivala, te je osvojio nagradu za najbolji film Jugoistočne Europe na Balkanima Festivalu. Film prati čovjeka i njegovu svakodnevicu u kojoj se kreće svijetom ispunjenim skenerima i nadzornim algoritmima, koristi društvene mreže, online formulare i kreditne kartice, te se dobrovoljno odriče vlastite privatnosti.

“Wiener Blut” potpisuju Zlatko Bourek i Pavao Štalter, a film prati odlazak gospođe Sarike u židovski umirovljenički dom. Ono što je trebao biti miran kraj života, pretvara se u užas holokausta, a ona postaje jedna od brojnih žrtvi. Wiener Blut je prikazan na nizu međunarodnih festivala, te je osvojio Grand prix u Banjaluci, dok je na Balkanimi osvojio specijalnu nagradu za upečatljiv autorski izraz.

“Požuda” je animirani film autorice Irene Jukić Pranjić, premijerno prikazan na Danima hrvatskog filma 2014. godine. Požuda govori o tome koliko žene idealiziraju i romantiziraju ljubavne veze te što sve poduzimaju i podnose da bi bile voljene.

Nakon Italije, domaći animirani filmovi nastavit će putovati po međunarodnim festivalima, te se u kolovozu prikazuju na festivalima na Kosovu i u Finskoj, te potom Bugarskoj, Srbiji, Kanadi itd…

Linker
25. travanj 2024 11:33