Foto Neven Petrović
MULTIMEDIJALNA PLESNA PREDSTAVA

Plesne astronautkinje večeras slijeću na Mjesec

Znate li koliko dugo traje ples od mjeseca i natrag? Temom spuštanja na mjesec bavi se nova multimedijalna predstava Apollonian autorice Martine Nevistić koja će biti premijerno izvedena u sklopu festivala Perforacije u petak, 17. lipnja u Zagrebačkom plesnom centru, Ilica 10.

“Apollonian“ je multimedijalna plesna predstava koja u propituje perspektivu broadcastinga, snimljenog plesa i viđenog uživo. Danas u svijetu društvenih mreža i sve bržeg protoka informacija i generalno dostupnosti, kroz predstavu se analizira gdje se mijenja perspektiva gledanja na nešto te gdje se nalazimo mi u odnosu na neko treće oko, koje je u ovom slučaju kamera.

U samnom projektu spuštanja na mjesec “Apollo“, astronauti su išli na put prema mjesecu s kamerama postavljenima na raznim mjestima ne bi li što više toga bilo snimljeno, zabilježeno, dostupno. Od tada se promijenila perspektiva gledanja na zemlju, astronauti su vidjeli prekrasnu „plavu pikulu“(„Blue marble“) kako pluta u beskrajnom crnilu svemira. Ta slika je pozitivno zapanjila svijet i tom svojom ljepotom pokazala kako smo jedinstveni.

Autorica koncepta i koreografkinja je Martina Nevistić, a predstavu izvode Petra Chelfi, Lana Hosni i Martina Nevistić. Dramaturgiju potpisuje Nina Gojić, vizualno oblikovanje predstave i dizajn Martina Granić, a oblikovanje zvuka i glazbe Višeslav Laboš.

Linker
25. travanj 2024 19:44