/ Promo
HRVATSKI FILM U MEĐUNARODNOJ KONKURENCIJI

"Po čovika" na filmskom festivalu u Torontu

Kratkometražni igrani film “Po čovika” redateljice Kristine Kumrić prikazuje se u natjecateljskom programu “Kratki rezovi” (Short Cuts) međunarodnog filmskog festivala u Torontu koji se ove godine održava od 8. do 18. rujna.

Film “Po čovika”, kojem je prikazivanje na festivalu u Torontu ujedno i svjetska premijera, bavi se obiteljskom pričom koja se odvija u jednom mjestu u Dalmatinskoj zagori i to u jesen 1991. godine kada desetogodišnja Mia i dvanaestogodišnja Lorena proživljavaju veliki i važan dan: njihov otac Mirko, bit će pušten iz ratnog logora u kojemu je kao zarobljenik proveo protekla tri mjeseca.

Inače, ovaj je kratkometražni film nastao kao pobjednički projekt natječaja “Jedna slika iz Domovinskog rata” koji su pokrenuli HAVC i Ministarstvo branitelja, a priča “Povratak” (prema kojoj je scenarij za “Po čovika” i nastao) integralni je dio romana “Živjet ćemo bolje” za koji je scenaristica Maja Hrgović prošle godine nominirana za Nagradu Europske unije za književnost (EU prize for literature).

Međunarodni filmski festival u Torontu prvi se puta održao 1976. godine kada je prikazivao filmove s drugih festivala. U međuvremenu se prometnuo u jedan od najvažnijih festivala u svijetu, te je prepoznat kao idealna platforma za filmske profesionalce koji upravo tamo predstavljaju svoje nove radove te na taj način započinju svoje filmsko putovanje.

Linker
24. travanj 2024 12:00