Promo
Secret Arts Cinema

Pogledajte zanimljiv film u zagrebačkoj Kući arhitekture

Secret Arts Cinema, novi filmski program tajnih projekcija posvećenih dizajnu, arhitekturi i umjetnosti, otkrio je svoje prvo filmsko iznenađenje prije gotovo mjesec dana u Osijeku, Rijeci i Splitu, a sad je došlo vrijeme za "Beskonačnu sreću" u Zagrebu. Mjesto projekcije je savršeno za ovaj film: Oris – Kuća arhitekture.

"Beskonačna sreća" je dokumentarni film o "najboljoj rezidencijalnoj zgradi na svijetu”, slavnoj 8 Tallet (Osmici) koja je smještena u predgrađu Copenhagena, a projektirao ju je nagrađivani arhitekt Bjarke Ingels. Film su realizirali Ila Bêka i Louise Lemoine, umjetnički i životni partneri, arhitekti i dokumentaristi koji iznalaze nove narativne filmske forme o suvremenoj arhitekturi. Oni žive i rade u Parizu, a predaju i na prestižnom sveučilištu Columbia. Dokumentarac je uvršten u kolekciju Muzeja moderne umjetnosti (MoMA) u New Yorku, a donosi zavodljivu, simpatičnu i pamtljivu priču o slavnoj zgradi i njenim stanovnicima. Osmica, osim što je dom svojim stanarima, istodobno je i turistička atrakcija, svojevrstan sociološki eksperiment ali i neiscrpna inspiracija.

Stručni osvrti naših eminentnih arhitekata Olivera Grgića, Idisa Turata i Nene Kezića koji su otvorili Secret Arts Cinema projekcije u Osijeku, Rijeci i Splitu mogli bi se sažeti u spoznaji kako je bitan dio temelja zgrade Osmica tolerantnost njenih stanovnika i društva u kojem je nastala - samo tako ona može donijeti sreću svojim stanarima i predstavljati bitno nasljeđe budućim generacijama.

Nakon večerašnje projekcije u zagrebačkoj Oris Kući arhitekture (Kralja Držislava 3), s početkom u 20 sati bit će održan razgovor s arhitektima Teom Horvat i Robertom Loherom, a osim o filmu i Osmici razgovarati će se i o održivoj arhitekturi, ali i o arhitekturi održivog društva. Pored filma i razgovora, posjetitelje Kuće arhitekture i programa Secret Arts Cinema očekuje i izložba fotografija s Instagrama. Hashtag je krajnje predvidiv: #8house, a fotografi su poslali svoje fotografije sa svih strana svijeta.

Linker
16. travanj 2024 15:24