A primaju ih samo dvoje

Pomama za radnim mjestom u riječkom baletu: Na audiciju se prijavilo čak petsto plesača iz cijelog svijeta

Baletni ansambl HNK Ivan pl. Zajca pod vodstvom Maše Kolar koji večeras gostuje u ZKM-u, postao je prepoznatljiv i van granica Hrvatske pa ne čudi što su prijave za dva nova radna mjesta, plesača i plesačicu stigle sa čak četiri kontinenta

Uoči današnjeg gostovanja riječkog Baleta u ZKM-u s fantastičnom predstavom ''Plamteća voda'' iz Rijeke stižu nevjerojatne vijesti. Naime, od kada balet HNK Ivana pl. Zajca vodi koreografkinja i plesačica Maša Kolar njegova vidljivost dosegla je svjetske razmjere. Pa je tako na nedavni natječaj u kojem se traži dvoje plesača za njihov ansambl, pristiglo čak petsto prijava iz cijelog svijeta. Nevjerojatna je to brojka koja je iznenadila i upravu teatra. No kada se bolje znaju prilike riječkog plesnog repertoara, ali i nove pandemijske prilike koje su umjetnike diljem svijeta ostavile bez posla, ponestaje prostora čuđenju.

image

Scena iz predstave 'Plamteća voda'

FANNI TUTEK-HAJNAL

Čitajte i: Unatoč pandemiji, kazališta i galerije nude bogat sadržaj, a mi preporučujemo što pogledati

''Naše baletne predstave, pogotovo 'Plamteća voda', unatoč i usprkos pandemiji puno gostuju i van granica Hrvatske pa je naš balet postao prepoznatljivo ime i sinonim kvalitete i u međunarodnim plesnim krugovima. A pandemija je mnoge umjetnike širom svijeta ostavila posla jer smo rijetka zemlja u kojoj se kazališta nisu zatvorila i nastavila s radom. Mnoge baletne trupe su se ugasile i vjerojatno se neće više niti pokrenuti i to je jedan od razloga od kuda toliki interes za naša dva plesačka mjesta'', objašnjava Milena Jerneić, voditeljica press službe riječkog kazališta.

A vidljivost tom natječaju pridonijeli su i članovi baletnog ansambla koji su većinom stranci pa su putem društvenim mreža pozvali svoje nezaposlene prijatelje plesače da se prijave.

image

Audiciji su prisustvovali plesači iz cijelog svijeta

DRAZEN SOKCEVIC

Uglavnom, u uži izbor odabrano je njih trideset, audiciji je jučer prisustvovalo njih 23 jer su ostali, koji će također biti pozvani da pokažu svoje plesačko umijeće, trenutno u izolaciji zbog koronavirusa. A komisiju koja odlučuje tko će biti plesač i plesačica koji će se pridružiti riječkom baletu, sada more slatke brige jer nema sumnje da su među odabranima samo oni najbolji.

Linker
19. travanj 2024 02:27