idablazicko.com
Rad mlade umjetnice Ide Blažičko

Prekrasan jesenji vrt postavljen je u centru Zagreba

Ida Blažičko diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, a njezin je doktorski rad ovog listopada postavljen u vrtu zagrebačke Akademije i predstavlja prekrasan jesenji prizor. Stignete ga pogledati do kraja listopada i uživati u prožimanju boja, umjetnosti i skulptura.

Jesenji vrt Akademije oplemenjuje ambijentalnu skulpturu, a haiku pjesma Matsua Bashōa suptilno pridonosi stvaranju doživljaja promatrača. Neizrečenost potiče promatrača da vlastitom imaginacijom upotpuni sliku i sudjeluje u njenom stvaranju. O toj neizrečenosti piše i Vladimir Devidé: „Time što nije rekao sve, što se nije izrazio do kraja, dobar je haiku uvijek ,nedovršen’ i zato živi – svako djelo koje je do kraja završeno, time je ujedno u neku ruku i umrlo”. U prazninu ulazimo i ispunjavamo je vlastitim estetskim emocijama prožimajući se s prirodom. Kratkoća pjesničke forme u sebi sadrži samu bit, srž, koju je moguće postići tek ako se sjedini s promatranim.

idablazicko.com

Doktorski likovni rad Ide Blažičko ishod je istraživanja obuhvaćenog unutar doktorske disertacije "Biomimetika u službi umjetnosti" na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, ali i polazište za nova istraživanja. Skulptura je upisana u vrt Akademije gdje će s novim okruženjem srasti, izrasti, prožeti se i mijenjati, a može se doživjeti tijekom listopada.

idablazicko.com

idablazicko.com

Ida Blažičko (1985., Zagreb)nakon završene Klasične gimnazije, diplomirala je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2007. godine, u klasi red. prof. art. Stjepana Gračana. Tijekom studija boravila je na Indiana University of Pennsylvania, SAD. Godine 2012. doktorirala je na Kineskoj umjetničkoj akademiji u Hangzhouu na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru s disertacijom Sustainable Public Art: Recreating Urban Environment. Od 2010. do 2013. godine predavala je na Kineskoj umjetničkoj akademiji na Odsjeku umjetnosti u javnom prostoru i umjetničke instalacije u pejsažu. Godine 2016. doktorirala je na ALU s disertacijom Biomimetika u službi umjetnosti.

idablazicko.com

Autorica je skulptura Vjetar (Shanghai, 2011.) i Vjetar II (Hangzhou, 2012.) trajno postavljenih u javnom prostoru te ambijentalne skulpture Topologija beskraja (2015.) u trajnoj kolekciji Muzeja za umjetnost i obrt u Zagreb. Dobitnica je Nagrade ALU za diplomski rad (2007.) i Nagrade Kineske umjetničke akademije za doktorski likovni rad i disertaciju (2012.). Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU).

idablazicko.com

idablazicko.com

Linker
24. travanj 2024 12:59