Foto: Vjekoslav Skledar/Hanza Media
ODLAZAK VELIKANA SUVREMENE UMJETNOSTI

Preminuo Mladen Stilinović

Sinoć je u Puli preminuo jedan od najvećih hrvatskih konceptualnih umjetnika Mladen Stilinović (1947.), podjednako cijenjen u domovini i u inozemstvu.

Bio je član Grupe šestorice (s Vladom Martekom, Borisom Demurom, Željkom Jermanom, Svenom Stilinovićem i Fedorom Vučemilovićem) i začetnik je takozvane nove umjetničke prakse koja je organizirala izložbe-akcije na ulicama i trgovima te otvoreno kritizirala galerijski sistem. Nakon razlaza Grupe šestorice nastavio je vrlo zapaženu samostalnu karijeru.

I Hear Them Talk about the Death of Art…, 1977. /Izvor: mladenstilinovic.com

Između ostaloga, bavio se i eksperimentalnim filmom, a njegov umjetnički opus sastoji se od kolaža, fotografija, slika, instalacija, filmova, video radova. Djela su mu izložena u nekima od najuglednijih svjetskih muzeja.

Svojim je radovima propitivao odnos umjetnosti i novca, kroz čitav njegov opus se provlači tema boli, a mnogima je poznat i po svojem umjetničkom manifestu iz 1993. koji se zove “Pohvala lijenosti“.

Sing!, 1980./ Izvor: mladenstilinovic.com

Odlazak Mladena Stilinovića odlazak je izvanserijskog i autentičnog umjetničkog glasa čiji su radovi uvijek jednako aktualni i kojima će protok vremena sigurno donijeti i neka nova tumačenja.

Linker
25. travanj 2024 09:31