Slikovnica kreativnog tandema

Prijatelji ujedinili snage! Nesvakidašnji projekt Zorana Vakule i Nika Titanika obožavat će svi

Kreativni dvojac osmislio je prvu od planiranih dvanaest slikovnica za djecu u kojoj karikaturist slikom, a prognostičar perom na zabavan način pojašnjavaju djeci osnovne meteorološke pojmove.

Jedan crta, drugi svojim stihovima često začini svoje vremenske prognoze, a zajedno tvore tandem Nik Titanik & Zoran Vakula koji stoji iza nesvakidašnjeg edukativnog projekta, meteroslikovnica „Vremenaste priče”. Nedavno su na HTR-u predstavili prvu od planiranih dvanaest priča pod nazivom “Vjetropirasta” jer govori o vjetru. Pojašnjava osnovne pojmove te vremenske pojave, otkriva koji vjetrovi pušu u Hrvatskoj, gdje su najsnažniji, a čitatelje kroz raskošno ilustrirane „vjetropiraste” pojmove vodi zaigrani dječak Val Bura.

image
Vremenaste priče

Slikopriča namijenjena djeci

- Nadamo se da će nas naša prva slikovnica ili bolje rečeno, slikopriča, dovesti do nastavaka u kojima ćemo Nik i ja pojasniti oblake, sunce, kišu, snijeg i druge meteorološke pojave. Slikovnica ne nudi samo tekst i ilustracije nego je i bojanka, rebus te premetaljka jer želimo da naši čitatelji daju svoj kreativan doprinos pripovijesti o vremenskim pojavama. Namijenjena je djeci starije vrtićke dobi i učenicima nižih razeda osnovne škole, a vjerujemo da će je prelistati i njihovi roditelji – kaže Zoran Vakula, glavni meteorolog HRT-a opjevan u pjesmi imotskog repera Ante Casha i Saše Antića iz TBF-a. Poznat je i po tome što prognozu često začini stihovima: piše ih od osnovne škole, no ovaj put se, radi boljeg razumijevanja sadržaja odlučio za prozu.

image
Vremenaste priče

Priča o tome kako je nastala slikovnica počela je nakon što je 2018. surađivao sa zagrebačkim ilustratorom, dizajnerom i karikaturistom Nikolom Plečkom (čiji je alter ego Nik Titanik), na Međunarodnoj izložbi karikature na temu meteorologije.

U međuvremenu su se sprijateljili, pa mu je Vakula na jednom ručku otkrio da već 15 godina razmišlja o stvaranju meteorološke slikopriče za djecu. Nedugo nakon tog razgovora, izdavač Nik Titanik Studio objavio je njihov prvijenac. Najvažniji detalj u projektu kreativnog tandema je razlog zbog kojeg su ga ostvarili: čitateljima poručuju da su i oni važna karika u lancu koji utječe na klimatske promjene, koliko god maleni bili.

Linker
18. travanj 2024 13:20