nakon 55 godina

Prijateljice spojile rijetke rukom pisane stihove Jimija Hendrixa i za njih će dobiti bogatstvo

Legendaran glazbenik je davne 1967. rasparao papir na kojem su bile rukom pisane riječi njegove pjesme kako bi obožavateljicama dao autogram.

Bila je to večer 20. veljače 1967. kada je mladi glazbenik sa svojim brendom Jimi Hendrix Experience svirao u Bath Pavilionu kao zamjena Chucka Berryja koji je otkazao nastup. Hendrix je tada bio u ranoj fazi svoje karijere, no vrlo brzo je stekao obožavatelje.

Nakon nastupa, dvije obožavateljice zamolile su ga za autogram, no kako nije imao prazan papir pri ruci, istrgnuo je stranicu iz svoje bilježnice, na kojoj su rukom bile ispisane riječi njegove pjesme, i potpisao se na oba dijela papira. Osim njega, autogram su dali i članovi benda Mitch Mitchell i Noel Redding.

Na papiru bile su riječi pjesama ’51st Wedding Anniversary’ i ‘Key of B’, a samo tri tjedna kasnije, prva pjesma se pojavila na Hendrixovom albumu ‘Purple Haze’. Nije ni slutio da će 55 godina kasnije te dvije žene spojiti rasparane stranice.

image

The Jimi Hendrix Experience - Noel Redding, Jimi Hendrix i Mitch Mitchell.

J. BARRY PEAKE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

Kada je prošle godine jedna od žena donijela svoj autogram u trgovinu rock 'n' roll suvenira "Tracks Limited" kako bi ga prodala, trgovina je zatražila od prodavača da pronađe njezinu prijateljicu, unatoč tome što su se tijekom godina razdvojile. Druga žena također je kod sebe imala autogram i pristala ga je prodati. Vjeruje se da će zajedno za njih dobiti peteroznamenkasti iznos.

"Postoji iznimno malo rukopisa Jimija Hendrixa, a još manje koje su potpisali Jimi i druga dva člana Experiencea", rekao je Paul Wane, vlasnik Tracksa za The Guardian.

Hendrix se smatra jednim od najvažnijih glazbenika 20. stoljeća i među najvećim gitaristima svih vremena. Imao je glavni nastup 1969. na Woodstock festivalu i 1970. na festivalu Isle of Wight, samo nekoliko tjedana prije smrti u Londonu u dobi od 27 godina.

Linker
11. travanj 2024 20:44