Lonac i Svenkie
STREET/ART/ZAGREB

Prva fotomonografija posvećena zagrebačkoj street art sceni

Fotomonografija "STREET/ART/ZAGREB" sadrži 280 strana, a predstavlja više od 200 radova i 95 autora koji su u proteklih 15 godina ostavili trag na zagrebačkim ulicama.

Centar kulture na PeščeniciKnap već dugi niz godina prati uličnu umjetnost grada Zagreba. Tako je ova fotomonografija bila logičan nastavak dugogodišnje uključenosti u urbanu kulturu Peščenice, pa i šire. Ovim tiskanim izadnjem sačuvat će se od zaborava barem dio zidova koji su svojom estetikom to zaslužili, jer ovakav način uličnog stvaralaštva nažalost ima svoj vijek trajanja.

"Ulična umjetnost dio je identiteta grada Zagreba. Ocrtava njegovo urbano lice., lice suvremene europske metropole. Na zagrebačkim zidovima, pod mostovima, u pothodnicima i na mnogim drugim manje vidljivim mjestima nalaze se radovi koji zaslužuju biti zapamćeni, a mnogo puta su skriveni od očiju šire javnosti.

Osim domaćih autora, na ulicama grada Zagreba nalazi se i niz radova umjetnika iz cijeloga svijeta. Oslikani zidovi čine žive ulične galerije dostupne svima, galerije koje dinamikom nekih vanjskih okolnosti mijenjaju svoje postave. Priča o grafitima, ove foto monografije, kreće s Peščenice no pokušat će zaokružiti i prezentirati cijelu zagrebačku scenu. Tako će ova foto monografije biti svojevrsni album izabranih djela ulične umjetnosti grada Zagreba s početka milenija." izjavila je autorica monografije Anja Planinčić.

Stitched Panorama
Bare

Prva fotomonografija zagrebačkih murala i grafita pod nazivom "STREET/ART/ZAGREB" u izdanju Centra KNAP bit će predstavljena 10. veljače 2017. s početkom u 19.30 sati u dvorani Centra KNAP, Ivanićgradska 41a.

Linker
19. travanj 2024 16:57