Kino Europa Online

Prvi dan ljeta u jedinstvenom Art Parku! Glazba, piće, film i predstavljanje online platforme ZFF-a

Besplatnom projekcijom filma "Ema" Pabla Larraína u zagrebačkom Art parku na Ribnjaku, Zagreb Film Festival u ponedjeljak, 21. lipnja, predstavlja svoju platformu Kino Europa Online.

"U jedinstvenom noćnom ugođaju zagrebačkog parka Ribnjak provedite s nama prvi dan ljeta i ohladite se uz dobru glazbu, piće, hranu i film", poručuju organizatori. Podsjećaju da je Pablo Larraín sada najzvučnije ime čileanske kinematografije i redatelj prepoznatljive estetike ("Jackie", "Neruda", "Toni Manero"), a plesnu melodramu "Ema" opisuju kao "turbulentnu meditaciju o ljudskom tijelu, plesu i majčinstvu.

U središtu radnje neukrotiva je i intrigantna plesačica (Mariana Di Girolamo) čiji se brak s koreografom Gastónom (Gael García Bernal) raspada kada nakon potresnog incidenta odluče vratiti posvojenog sina Pola u sirotište. "Rastrgana krivnjom, Ema utjehu traži na ulicama Valparaísa gdje nastupa sa svojom plesnom skupinom, pronalazi nove ljubavnike i provodi tajni plan kojim namjerava ponovno ujediniti svoju obitelj", napominje se u najavi.

Glazbu je skladao elektronički glazbenik Nicolas Jaar, a film je u Veneciji osvojio nagradu UNIMED.

image
Art park/Ernest Mazarekić i Bruno Vranić

Čitajte i: Zelena oaza usred Zagreba: Art park je otvorio sezonu na novoj lokaciji uz oduševljenje mnogih

Kino Europa Online je platforma za gledanje suvremenog međunarodnog autorskog filma, koji je od 2008. do 2019. godine činio okosnicu programa zagrebačkog kina Europa.

Nakon zatvaranja kina njome se nastoji umanjiti prazninu nastalu prekidom programa, ali i održati kontinuitet dostupnosti kvalitetnog filmskog programa. Platforma je pokrenuta prošle godine, na 95. rođendan kina Europa, kako bi se simbolički odala počast dvorani koja je gotovo cijelo stoljeće bila dom filmskoj umjetnosti. Platformu vodi kreativni i organizacijski tim Umjetničke organizacije Zagreb Film Festival.

image
Art park/Ernest Mazarekić i Bruno Vranić

Suradnja s Art parkom nastavit će se i u narednim tjednima uz prigodne projekcije.

Najnoviji naslovi dostupni na samoj platformi su "Ljeto za Sangailé", "Kad otvorim oči", "Jel’ ti žao" i "Viva", a odabrani su posebno za mlade gledatelje. "Ljeto za Sangailé", delikatna je drama redateljice Alanté Kavaïté prati tihu 17-godišnju djevojku, koja ljeto provodi s roditeljima u rezidenciji smještenoj u pitoresknoj litavskoj provinciji. Usamljena je i neshvaćena, prepuštena sanjarenju.

image
Art park/Ernest Mazarekić i Bruno Vranić

Smješten u Tunis, u ljeto 2010. godine, nekoliko mjeseci prije revolucije, film "Kad otvorim oči" prati osamnaestogodišnju Farah koja se u represivnom društvu svojom političkom rock grupom bori protiv državnog režima. Film "Jel’ ti žao" Davea Schrama, snimljen prema bestseleru autorice Carry Slee, donosi priču o Jochemu koji doživljava svakodnevno maltretiranje vršnjaka, no nitko u vezi toga ne želi išta poduzeti, ili su nezainteresirani ili se boje.

image
Art park/Ernest Mazarekić i Bruno Vranić

Film "Viva" Paddyja Breathnacha, prikazan na prestižnim svjetskim festivalima kao što su Sundance i Palm Springs, prati Jesusa, koji radi kao vizažist grupe drag izvođača u Havani, ali sanja o tome da se i sam popne na scenu. Kad konačno dobije priliku, jedan čovjek izađe iz publike i udari ga u lice - bio je to njegov otac, bivši boksač, odsutan iz sinova života posljednjih 15 godina.

Linker
19. travanj 2024 17:47