SLAVLJE DO JUTRA

Redateljica Jasmila Žbanić otkriva: ‘Nakon trijumfa u Berlinu, krećem snimati za Netflix‘

Nakon nekoliko međunarodnih priznanja što ih je osvojila filmom ‘Quo vadis, Aida?’, sarajevska redateljica Jasmila Žbanić (46) trijumfirala je i na dodjeli Europske filmske nagrade. Njezina potresna drama koja tematizira genocid u Srebrenici proglašena je najboljim europskim filmom, ona je dobila nagradu za najbolju režiju, a glavna glumica Jasna Đuričić (55) za najbolju žensku ulogu.

Dodjela nagrada održana je u Berlinu, no zbog epidemioloških uvjeta svi su se nominirani javljali videopozivom: Jasmila Žbalić sretnu je vijest dočekala u Sarajevu u društvu svoje filmske ekipe, u kojoj je i njen suprug Damir Ibrahimović kao producent filma, te kćeri Zoe.

Što ste prvo pomislili kada su objavili da je “Quo vadis, Aida?” najbolji europski film?
- Jasna Đuričić je noć prije ceremonije samouvjereno rekla: “Dobit ćemo sve osim nagrade za scenarij. Tu će dobiti Zeller”. Ja nisam vjerovala. Kada su pročitali naša imena, a nešto kasnije i ime filma, još nisam vjerovala.


Je li vam žao što je dodjela održana online, a ne uživo?
- Bilo mi je žao kad sam čula da će biti virtualno, ali na kraju smo bili zadovoljni jer je cijela ekipa bila zajedno.

Odakle ste se javljali videopozivom?
- Svi smo bili u sarajevskom uredu naše producentske kuće Deblokada. Jasna i Boris došli su iz Novog Sada.

image

Najbolja europska glumica Jasna Đuričić i najbolja europska redateljica Jasmila Žbanić

DEBLOKADA

Čitajte i: Nakon popisa omiljenih knjiga, Barack Obama objavio listu svojih omiljenih flimova iz 2021. godine, na njemu je i jedno dobro nam poznato ime

Kako ste proslavili?
- Doveli smo muzičare pa slavili do jutra. Došli su Boris Ler, Izudin Bajrović, Emir Hadžihafizbegović, Ermin Bravo i ostatak ekipe, naručivali smo pjesme i pjevali. Poslije pet godina stresa i rada prvi put smo se baš opustili i tako proslavili naš profesionalni put.

Čitajte i: Jasmila Žbanić: ‘Posebno mi je važno što su mi žene iz Srebrenice rekle kako je naš film autentičan i točan‘

Čija vas je čestitka najviše iznenadila?
- Jako su me obradovale poruke oskarovca Mikea Leigha, redatelja Srđana Karanovića, kolega iz Srbije, Hrvatske, cijele BiH... Ali i poruke ljudi koje ne poznajem, a koji su osjetili potrebu da od srca čestitaju.


Pripremate li već novi projekt?
- Uskoro ulazim u montažu epizode HBO-ove serije “The Last of Us”, čije sam snimanje završila u Kanadi. To je bilo novo i izuzetno iskustvo. A iduće godine trebala bih raditi film za Netflix.

image

Slavljenička ekipa filma "Quo vadis, Aida?": glumci Boris Isaković i Jasna Đuričić, producent Damir Ibrahimović i redateljica Jasmila Žbanić

FOTOGRAFIJE: DEBLOKADA
Linker
19. travanj 2024 12:29