Dražen Šokčević
Ponovno na daskama

Riječani su 30 godina čekali na ovo: Predstava s potresnim ženskim pričama u HNK Ivana pl. Zajca

"Vježbanje života - drugi put" vraća se na kazališne daske. Sjajnu glumačku ekipu predvode Neva Rošić, Olivera Baljak, Zrinka Kolak Fabijan i Elis Lovrić.

Predstava "Vježbanje života - drugi put", koju je riječka publika čekala tri desetljeća, vraća se na pozornicu HNK Ivana pl. Zajca. Novi blok izvedbi na programu je 10., 11., 14., 15. i 17. rujna 2020., a sve izvedbe predstave počinju Karnevalom političara u 19:30 sati ispred zgrade Kazališta.

Prema legendarnom romanu Nedjeljka Fabrija u režiji Marina Blaževića, koji s Lucijom Klarić, Majom Ležaić i Nikolinom Rafaj potpisuje i dramatizaciju romana, novo uprizorenje, premijerno izvedeno 24. lipnja, donosi povijest Rijeke iz perspektive ženskih likova, čije potresne priče povijest uglavnom ne bilježi, ali i perspektive glumica koje ih izvode. Tako i u novim izvedbama vrhunske glumice Neva Rošić, Olivera Baljak, Zrinka Kolak Fabijan i Elis Lovrić predvode glumačku plejadu od tridesetak glumica i glumaca.

Dražen Šokčević
Neva Rošić predvodi sjajnu glumačku ekipu koja je sastavljena od tridesetak glumaca.

Vrhunske glumice predvode glumačku plejadu

Najveća riječka dramska produkcija u posljednjih deset godina i jedan od vrhunaca programskog pravca Doba moći projekta EPK - Rijeka 2020 donosi priču o Rijeci, o našem gradu, ali ne samo onu političku, već i priču o životu i smrti, o ljubavima i nikad dosanjanim snovima, o stalnim odlascima i rastancima na vjetrometini burne riječke povijesti i burnih promjena.

Predstava o riječkim identitetima otvara i teme koje su obilježile život Rijeke nakon trenutka u kojem roman završava.

"Vježbanje života - drugi put" istodobno je i hommage predstavi Nedjeljka Fabrija i Darka Gašparovića u režiji Georgija Para iz 1990. godine, čija se radnja, za razliku od predstave iz 90. godine odnosno romana, ne zaustavlja 50-ih godina 20. stoljeća već se u nekim perspektivama produžava sve do 90-ih godina prošlog stoljeća. Tako predstava o riječkim identitetima otvara i teme koje su obilježile život Rijeke nakon trenutka u kojem roman završava, pa postaje primjerice i predstavom o našem, riječkom Kazalištu u kojem su se zbili neki ključni događaji.

Dražen Šokčević
"Vježbanje života – drugi put" istodobno je i hommage predstavi Nedjeljka Fabrija i Darka Gašparovića, ali i Rijeci.

Uz glumice i glumce Hrvatske i Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca, u predstavi sudjeluje polaznici Riječkog kazališta mladih "Kamov" kao i članice Riječkog opernog zbora.

Autorski tim čine redom predstavnice i predstavnici nove generacije riječke umjetničke i kazališne scene: koreografkinja i asistentica redatelja Mila Čuljak, scenograf Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, autori glazbe Josip Maršić i Zoran Medved, autor videa Marin Lukanović i dizajner svjetla Dalibor Fugošić.

Program u HNK Ivana pl. Zajca odvija se uz poštivanje svih protuepidemijskih mjera, od dezinfekcije na ulazu do obaveznog nošenja maski, a broj mjesta u gledalištu je, kao i ranije, reduciran kako bi udovoljio propisanim mjerama fizičke udaljenosti.

Dražen Šokčević
Predstava će se odvijati uz poštivanje svih epidemioloških mjera.

Čitajte i:

Street Art festival u Vukovaru: Grad je bogatiji za pet fenomenalnih murala poznatih umjetnika

Melem za uši i dušu: Amira Medunjanin i simfonijski orkestar HRT-a na Sunčanoj strani Prisavlja

Trijumf Danila Šerbedžije u Puli: Film o osobnoj borbi žene iz Dalmacije osvojio veliku Zlatnu Arenu

Linker
21. rujan 2021 17:39