KATARINA MARKOVIC
Povratak normalnog

Rijetko internacionalno gostovanje: Beogradska indie rock/pop senzacija KOIKOI dolazi u Zagreb!

U petak 26. lipnja, s početkom u 20 sati, zgrebačka publika će u klubu Močvara moći čuti mladi beogradski bend za kojeg muzički mediji već govore da imaju najbolji regionalni album godine.

Kako mjere uzrokovane pandemijom polako popuštaju, tkao se i kapaciteti koncertnih prostora povećavaju. Ovog petka 26. lipnja u Močvaru dolazi i bend iz inozemstva, riječ je o indie rock/pop senzaciji KOIKOI

"Nakon statistički najuspješnije godine u povijesti Indie emo naočala - četiri giga, sva četiri rasprodana uz prosječno 35 karata u prodaji, vrijeme je da prestanemo živjeti na staroj slavi i vratimo se praksi. Shodno tome, u goste nam, nakon nekoliko vjekova bez stranih bendova, dolaze uglednici s drage nam beogradske Scene - KOIKOI!", napominju organizatori. Iako je broj dostupnih karata nešto veći, kapaciteti su i dalje iznimno limitirani. KArte po cijeni od 50 kuna moguće je kupiti kako na prodajnim mjestima tako i online sustavu Entria.

Pogledajte video

KOIKOI je svježe ime na šarenoj i razigranoj beogradskoj glazbenoj sceni. Publici su se prvi put predstavili 2019. godine na kompilaciji 'Hali Gali' - platformi koja udružuje novu generaciju glazbenika i publike neopterećene pripadnošću glazbenim žanrovima.

Čitajte i: Ovo je rijetko mjesto u Zagrebu gdje publika može čuti strane glazbenike: Najavljeno čak 17 koncerata inozemnih izvođača

Jedan od najboljih albuma u regiji

KOIKOI su Marko Grabež, Ivana Miljković, Emilija Đorđević, i Ivan Pavlović Gizmo - kreativci iz različitih vjetrova lokalne scene, s jasnim zajedničkim ciljem - stvaranje kvalitetnog indie rocka/popa kojim odlučno popunjavaju prazninu među raskoši mainstreama i intime undergrounda! Početkom 2021. godine KOIKOI postaju novim članom obitelji Moonlee, a rezultat je debitantski album "Pozivi u stranu", koji će ispisati novu stranicu povijesti regionalnog nezavisnog rocka.

image
KOIKOI bend
NEMANJA KNEZEVIC

KOIKOI će nas začarati transžanrovskim kombiniranjem autohtone glazbene tradicije i suvremenih zapadnih trendova (svjetsko a naše!). Album "Pozivi u stranu" donosi primamljivu formu drugačijeg popa, koji je istovremeno svilenkasto blag i razigrano bučan, radijski senzibilan i rockerski silovit, ali obavijen velom hipnotičkog balkanskog melosa, isprepleten ekstazom i nostalgijom.

Čitajte i: 'Bilo je zahtjevno svaki tjedan organizirati koncerte, ali htjeli smo donijeti malo svjetla ljudima'

Zanosna žensko-muška višeglasja neke će podsjetiti na britanske The XX, a druge možda na regionalne folk prakse. Labavih referenci ima puno – srpski alt/art rock u tradiciji Darkwood Dub i Petrol, electro-rock a la Chromatics, indie rock u duhu DIIV, dream pop maštarije, suvremena globalna etno psihodelija... ali najbitnije je da su "Pozivi u stranu", bez ikakve sumnje, klasa za sebe.

Iako je tek objavljen, Muzika.hr je "Pozive u stranu" već proglasila najboljim regionalnim albumom godine, stoga je očito da vam ne preostaje ništa drugi doli kartu nabaviti na vrijeme i Dan neovisnosti provesti uz KOIKOI!

Publika će kao predgrupu moći vidjeti i novi domaći glazbeni projekt How Yes No (Zagreb) - How Yes No novi je projekt nekih starih lica sa zagrebačke underground scene, koja ste vjerojatno već vidjeli u grupama poput Parnepar, Žblj Mozaik i njima sličnima. Radi se o power triju koji svira nešto na, usudili bismo se reći, tragu Minutemen i Big Boysa - kratko, britko i rastrzano, a prvi EP samo što nije.

Linker
11. siječanj 2022 11:44