PRESTIŽNA NAGRADA

Roman Jurice Pavičića osvojio nagradu za najbolji europski krimić! ‘Crvena voda‘ prati sudbinu djevojke nestale uoči rata

Kriminalističko djelo priča je o nestanku djevojčice na dalmatinskoj obali, a praćeno je i ratnim zbivanjima u našoj zemlji. Potraga za njom nastavalja se i 27 godina kasnije.

Prijevod romana Jurice Pavičića „Crvena voda“ osvojio je nagradu Le Point du Polar européen. Riječ je o nagradi koja se dodjeljuje za najbolji krimić europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik, a našem će autoru biti uručena na festivalu Quais du polar koji se održava u Lyonu.

Roman „Crvena voda“ izdao je Profil, a na francuski ga je preveo Olivier Lannuzel. Knjigu je u prijevodu objavila izdavačka kuća Agullo.

Jurica Pavičić, koji se i sam nalazi na Festivalu u Lyonu, nije krio zadovoljstvo zbog osvojene nagrade. Kratko je izjavio da ga veseli biti u društvu velikog broja poznatih autora.

„Dodatno me veseli to što je moja knjiga imala odličan odjek u francuskim medijima“, rekao je Pavičić.

image
Jurica Pavičić, roman Crvena voda.
PROFIL

Radnja romana „Crvena voda“ započinje jedne rujanske subote 1989., kada je, nakon ribarske fešte u malom mjestu na dalmatinskoj obali, nestala sedamnaestogodišnja djevojka. Policijska potraga nije dala rezultate, a okolna politička zbivanja – pad jednog sistema, društvene promjene i rat - zasjenili su nestanak djevojke. Jedini koji su je i dalje tražili bili su njezina najbliža obitelj: otac, majka i brat blizanac.

Čitajte i: Velika promocija naših glumac i filmskih djelatnika: Sanja Drakulić predstavljat će Hrvatsku na prestižnom Cannesu

Čitajte i: Oskarovac Danis Tanović i uvaženi filmski redatelj Michael Franco stižu na Ponta Lopud Festival

Radnja romana proteže se tijekom 27 godina, a u njemu se prati daljnji usud ljudi uključenih u potragu, od ukućana, preko osumnjičenih do inspektora jugoslavenske milicije.

image
Novinar, kolumnist i književnik Jurica Pavičić.
JAKOV PRKIC/CROPIX

Priča o jednoj obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima, kroz njihove sudbine, postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom tri desetljeća.

Roman „Crvena voda“ Jurice Pavičića dobitnik je nagrada Ksaver Šandor Gjalski i Fric za najbolju prozu, a bio je i u finalu književne nagrade Tportala i Nagrade Meša Selimović za najbolji roman u 2017. godini.

Linker
15. travanj 2024 16:33