‘kolaži o laži‘

Scenarist Nebojša Slijepčević otkrio zašto je proširio lažnu snimku Tite i Tuđmana

Kojim se sve medijskim manipulacijama varaju gledatelji te možemo li doista vjerovati u ono što gledamo i čitamo otkriva intrigantan dokumentarni serijal ‘Kolaži o laži’, koji se od 25. srpnja počinje prikazivati na HRT-u. Tim povodom razgovarali smo s Nebojšom Slijepčevićem, koji je dijelom autorskog tima.

Kroz šest epizoda istinu o lažnim vijestima otkriva autorski tim u kojem je, uz redateljicu Juditu Gamulin i producenticu Reu Rajčić, i redatelj Nebojša Slijepčević (48).

Što vas je najviše iznenadilo dok ste pripremali i snimali dokumentarac o lažima?

- Cijeli je serijal zapravo veliko istraživanje u koje smo krenuli s upitnikom iznad glave. Svaka je epizoda svojevrsni eksperiment u kojem proučavamo medijske manipulacije, ali istovremeno i kreiramo jednu manipulaciju kako bismo vidjeli kako to funkcionira i hoće li nam uspjeti. Stvorili smo svoju teoriju zavjere, podvalili lažnu povijesnu snimku Tita i Tuđmana... Očekivao sam da ćemo uspjeti, ali opet sam se iznenadio vidjevši koliko je danas lako prevariti ljude.

image
DRAGAN MATIC/CROPIX

Čitajte i: Neopterećen slavom i uspjehom! Veliki Miki Manojlović o pandemiji, povijesti svoje važne obitelji i nesreći kod Pelješca

Hoće li gledatelje biti teže prevariti nakon što odgledaju serijal?

- Osim da bude aktualan i zabavan, smisao serijala je i da bude poučan. Nadamo se da ćemo gledatelju dati set alata kako bi lakše prolazio kroz današnji medijski krajolik. Hoćemo li biti uspješni vidjet ćemo nakon što se završi emitiranje serijala.

Koja je najveća laž koju ste u medijima čuli o sebi?

- Vjerojatno ona da sam Sarajlija, iako sam rođeni Zagrepčanin, koji cijeli život živi u ovom gradu. Doista ne znam kako se to uhvatilo. Nakon što sam snimio dokumentarni film ‘Srbenka’, bilo je i dosta laži na ultradesničarskim portalima, ali njih ne bih volio ponavljati.

Linker
19. travanj 2024 18:45