Supertoon
JUBILARNO IZDANJE

Supertoon, festival animiranog filma, deseti put u Šibeniku

Jubilarno izdanje festivala animacije održat će se ovoga ljeta na Maloj loži i Gorici te u nizu gradskih izložbenih prostora

U Šibeniku će se od 20. do 24. srpnja 2020. održati deseto izdanje festivala Supertoon International Animation Festival. Jubilarno izdanje donosi najaktualnije svjetske kratkometražne animirane filmove u pet natjecateljskih kategorija i ugošćuje niz uglednih animatora, redatelja i producenata iz Hrvatske i svijeta, a bit će obogaćeno i posve novim sadržajima u odnosu na prethodna.

Unatoč situaciji oko pandemije novog koronavirusa i mogućeg drugog vala zaraze, kao i neizvjesnoj sudbini turističke sezone, rebalansima proračuna, bolnim rezovima za nezavisnu kulturu i drugim nedaćama, festivalska direkcija odlučila je da će se festival u Šibeniku svakako održati.

Supertoon
I ove godine u prekrasnom Šibeniku.

Direktor festivala Slave Lukarov odluku da se festival ne održi u, recimo, online verziji ili odgodi „za neka bolja vremena“ obrazlaže riječima:

„Festivalski su filmovi rađeni za projekcije na velikim platnima, a filmski festivali su mjesta susreta i komunikacije autora, producenata i publike, koji su u ovim vremenima možda još važniji nego inače.“ Naglašava i kako je važan kontinuitet kojim se gradi publika, a kako je ovo deseta godina Supertoona – osma u Šibeniku – smatra kako je to nezanemariva prisutnost. „Također je iznimno važno i to da se u kriznim vremenima građanima ne uskraćuju kultura i umjetnost, koje život čine ako ne smislenim, a onda barem ljepšim i bogatijim“, dodaje Lukarov.

Animirani filmovi odabrani putem natječaja bit će prikazani u večernjim satima u više blokova i natjecateljskih kategorija, a njihov se popis može naći na web stranici festivala.

O pobjednicima među filmovima u konkurenciji odlučit će festivalski međunarodni žiri. Žiri za kategorije Grandtoon i Studentoon činit će redateljica i animatorica Martina Meštrović, redatelj i animator Bruno Razum i Tamás Patrovits, mađarski redatelj, animator i umjetnički direktor festivala Primanima.

U žiriju za kategorije Supercomm i Supertune bit će strip autor i ilustrator Igor Hofbauer, ujedno autor ovogodišnjeg festivalskog vizualnog identiteta, redateljica i animatorica Katrin Novaković, te Bruno Tolić, redatelj, animator i ilustrator. Ponovno će se održati radionica animacije za najmlađe, a neki će njezini polaznici i ove godine sačinjavati festivalski žiri za kategoriju kratkih animiranih filmova za djecu Planktoon.

Uz mnoštvo popratnih projekcija filmova izvan konkurencije, razgovora s filmskim autorima i drugih edukativnih i zabavnih sadržaja, novost na ovogodišnjem festivalu bit će ugošćavanje predstavnika regionalnih scena nezavisnog stripa.

Uz skupnu izložbu, koja će donijeti reprezentativne radove autora i kolektiva, na ulicama i trgovima Šibenika odvit će se i prodajni sajam stripa i izrada grafika tehnikom sitotiska, kao i pojedinačna predstavljanja strip stvaralaca.

Deseto izdanje Supertoona predstavit će tako na festivalu u Angoulemeu nagrađeni strip album Komikaze #18 autorice Ivane Armanini, grafike i strip izdanja beogradskog kolektiva Matrijaršija, nezavisne strip festivale OHOHO! i Novo doba te recentnu splitsku i zagrebačku scenu autorskog stripa.

Čitajte i:

Počinje odličan festival animacije u Šibeniku

Hrvatska animirana serija koja će potaknuti vizualnu kreativnost i znatiželju

Upoznajte London od A do Z kroz ovaj kratki animirani film

Božo Skoko u mladosti brao duhan, a osvojila ga je djevojka koja je parkirala na njegovo mjesto

Mira Furlan u panici: 'Ovdje je stvar postala apsolutno politična. Kontrole nema. Duh je pušten iz boce'

Fotografije poznatih faca na prestižnoj aukciji, sav prihod za ljude koji su ostali bez posla

Beckham i malena Harper objavili sliku koju im je lajkala i kultna glumica iz Prijatelja koja se više ničega se sjeća

Linker
13. listopad 2021 02:09