Foto: Domagoj Blažević
POGON JEDINSTVO I KLUB MOČVARA

Sutra se otvara 7. međunarodni festival dizajna Dan D

Vrijeme je za 7. izdanje međunarodnog festivala Dan D! Organizatori su pripemili 3 izložbe, program bogat radionicama i predavanjima, dovode brojne goste iz inozemstva, kao i zanimljiv glazbeni program.

Ovogodišnji je Dan D otvoreni dizajn postavio kao polazišnu točku za tematiziranje koncepta otvorenog dizajna u užem kontekstu dizajnerske struke te unutar šireg društvenog konteksta i procesa ‘otvaranja’ dizajna. U užem smislu, kroz predavanja, tribine i radionice analizirat će se pravni, teorijski i praktični okviri koncepta otvorenog dizajna te njegov odnos s tržišnim okruženjem. U širem smislu, obradit će se otvoreni dizajn kao proces uključivanja korisnika u dizajnerske prakse čime se pomiču granice tehnologija i alata koje koriste, sa širokim spektrom implikacija koje to povlači sa sobom.

Istodobno, tema će biti karakteristični kolaborativni procesi i metodologije koje nastaju u okviru dizajna otvorenog pristupa te načini na koje doprinose ‘otvaranju’ dizajna, odnosno njegovoj široj i intenzivnijoj primjeni u drugim područjima. Na primjeru različitih umjetničkih, inženjerskih i dizajnerskih radova otvorit će se niz pitanja i provocirati rasprava iz različitih pozicija i pristupa temi.

Tematska kurirana izložba prikazat će radove različitih opsega i ambicija koji koriste načela otvorenog dizajna, Izložba mladih autora selekciju najboljih prijavljenih radova slobodnih u temi, a poseban dio programa je Izložba ilustratora Powered by Iskon na kojoj će se predstaviti Gerg Kovács – umjetnik i ilustrator iz Budimpešte. U diskurzivnom programu poticat će se dijalog dizajna s drugim disciplinama, dok će se putem radionica lokalne autore upoznati s metodama rada s kakvima se inače mogu susresti tek ponegdje i ponekad.

Ovogodišnji Dan D održat će se od 10. do 12. lipnja u prostorima Pogona Jedinstvo i kluba Močvara na Savskom nasipu.

Za ovogodišnji Dan D organizatori su se ponovno potrudili da dobra glazba prati dobar dizajn. Na otvorenom će vas tokom dana skulirati pomno kurirane setliste nekolicine dokazanih zagrebačkih DJ-eva, sve dok se u petak navečer program ne prebaci u Spunk na dobro izdizajniranu electro/synth/industrial žurku nekih od recentnih najomiljenijih protagonista digitalnog zvuka. Subota se nastavlja sa visoko dignutom ljestvicom popodnevnog druženja koje će nakon večernje dodjele nagrada zaokružiti svirka jednog od najomiljenijih regionalnih underground bendova. Nedjelja će biti oslobođena tvrdog partijanja, no bez izostajanja kvalitetne DJ podloge.

Detaljne informacoje potražite ovdje.

Linker
24. travanj 2024 22:14