Foto: Press
PUSTINJSKI ROCK ZA VRUĆE ZAGREBAČKO LJETO

Tinariwen u Vintage Industrial Baru!

Najpoznatiji predstavnici takozvanog “desert rocka” opet dolaze u Zagreb! Tinariwen i Zagreb do sada su se nekoliko puta ugodno družili na njihovim sjajnim koncertima, a novi susret zakazan je za 10. srpnja u Vintage Industrialu.

Tinariwen dolaze iz Sahare, iz sjevenog dijela Malija, no okupljeni su 1979. godine u Alžiru. Naziv grupe na tamasheku, jeziku Touarega, znači ‘’prazan prostor’’, a opisuje njihov dom, beskrajnost pustinje iz koje dolaze.

Ovjenčani glazbenim nagradama, među njima i nagradom Grammy za najbolji album world glazbe te BBC-jevom nagradom u istoj kategoriji, šesteročlana skupina tuaršekih nomada dosad je objavila šest studijskih i jednan live album. Proputovali su pola svijeta i svirali na gotovo svim, većim, važnim festivalima – od Glastonburyja, Coachelle, Roskildea, Les Vieilles Charruesa, Printemps de Bourgsa do WOMAD-a.

Zbog svog mantraškog fuzz funka i ‘’blues riffsa’ u kombinaciji s alžirskim raiom i egipatskim popom u najavama i opisima često ih vole okarakterizirati kao Led Zeppeline iz Sahare. Glazba koju stvaraju šarmirala je publiku, glazbene kritičare te brojne top glazbenike, od kojih su s nekima i surađivali na svojim izdanjima i nastupima; u impresivnu brojku njihovih suradnika ubrajaju se i Carols Santana, U2, Radiohead, Coldplay, Wilco, Brian Eno, TV On The Radio i Henry Rollins.

Ulaznice u pretprodaji stoje 90, a na dan koncerta 120 kuna.

Linker
27. travanj 2024 03:33