LICENSED TO ILL

Trideseta obljetnica kultnog albuma Beastie Boysa

Ovaj se tjedan obilježava trideseta godišnjica kultnog albuma "Licensed to Ill" njujorške grupe Beastie Boys, a uz to što sada dolazi kao vinilno reizdanje, pojavio se jedan vrlo zanimljiv mash-up.

Album je predstavljao ogroman uspjeh za njujorški trio i postao je prvi hip-hop album koji je došao na vrh Billboardove ljestvice u Sjedinjenim Američkim Državama u ožujku 1987., pet mjeseci nakon originalne objave. Samo u Americi je prodano više od deset milijuna kopija albuma.

Album, koji se danas smatra klasikom, producirali su sami Beastie Boysi u suradnji s legendarnim producentom Rickom Rubinom, a iznjedrio je hitove kao što su "(You Gotta) Fight for Your Right (To Party!)", "No Sleep till Brooklyn" te "Brass Monkey".

Upravo oko obljetnice pojavila jedna neobična, ali i vrlo pitka glazbena posveta. Naime, kanadski glazbeni producent Coins napravio je čitav album koristeći beatove i sampleove pjesama Daft Punka kako bi, na specifičan način, rekreirao pjesme s "Licensed to Ill", ali i drugih albuma Beastie Boysa. Iako na papiru ideja zvuči interesantno, ona je u realizaciji mogla ispasti potpuni promašaj, ali to se na sreću nije dogodilo pa je rezultat sjajna, vrlo zabavna, pitka i slušljiva ploča na kojoj ne nedostaje adrenalinskih udara. Internetom se proširila poput šumskog požara pa nema sumnje da će se ove Beastie Boys pjesme na Daft Punk način uskoro naći na repertoarima brojnih klupskih DJ-eva diljem svijeta.

Čitav album možete poslušati ovdje.

Linker
23. travanj 2024 22:53