MAESTRALNA IZVEDBA

U glazbenoj adaptaciji Orwellove basne sudjelovalo više od 200 studenata: ‘Tu je pjevanje sporedna stvar‘

Opera ‘Animal Farm‘ skladatelja Igora Kuljerića nakon sinoćnje maestralne premijere održat će se i danas u 19.30 sati u dvorani Vatroslav Lisinski!

Povodom 100. obljetnice osnivanja Muzičke akademije sinoć je u dvorani Vatroslav Lisinski premijerno izvedena opera 'Animal Farm' skladatelja Igora Kuljerića, jedne od najistaknutijih hrvatskih glazbenih ličnosti druge polovice 20. stoljeća.

Adaptacija je to Orwellove 'Životinjske farme' u koju je Kuljerić uključio niz žanrova - mjuzikl, jazz, pop, operu, ali i crnačke i duhovne pjesme, a koju je izvelo mnoštvo izvođača, pjevača, zborista, glumaca, orkestralnih glazbenika i članova popratnog tima koje je vodio maestro Mladen Tarbuk. U izvedbi Orwellove basne sudjelovalo je čak 180 studenata Muzičke akademije te u produkciji još 50 studenata Akademije dramskih umjetnosti, Akademije likovnih umjetnosti te Tekstilno-tehnološkog fakulteta koji su izradili zanimljive kostime, projekcije i scenografiju.

image

Sinoć je u dvorani vatroslav Lisinski izvedena opera 'Animal Farm'

PRESS

“Tu najmanje razmišljamo o pjevanju, jel toliko je scene, pokreta, da je to sporedna stvar - što je zapravo i super, jer mi inače previše razmišljamo o pjevanju”, rekla je Marija Salečić u ulozi Kobile Molly, piše HRT.

Nastavak je to višegodišnje tradicije povezivanja studenata sastavnica Sveučilišta u Zagrebu kroz operne suradnje, kroz koje već tijekom edukacije imaju mogućnost okušati se u realizaciji zahtjevnih produkcija, dobivajući uvid u profesionalni svijet glazbe.

Operu su izvodili solisti, Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije pod ravnanjem hrvatskoga dirigenta i profesora Akademije Mladena Tarbuka; reprizom je ravnao Tarbukov student Mateo Narančić, a režiju uz Dolenčića potpisuje Kristina Grubiša, studentica 1. godine diplomskog studija kazališne režije i radiofonije.

image

Operu su izvodili solisti, Simfonijski orkestar i Zbor Muzičke akademije.

PRESS

Čitajte i: Slikar Boris Guina o tome kako je pandemija uvjetovala način rada zbog čega je nastala njegova nova izložba

Skladatelj, dirigent i akademik Igor Kuljerić prvi je u svijetu skladao operu prema romanu Životinjska farma, distopijskom remek djelu britanskog pisca Georgea Orwella, čija je svjetska praizvedba održana na Muzičkom biennalu Zagreb 2003. godine.

image

Nastavak je to višegodišnje tradicije povezivanja studenata sastavnica Sveučilišta u Zagrebu kroz operne suradnje.

PRESS

"Od praizvedbe ovog djela 2003. do danas svjedoci smo sustavnog zatiranja hrvatskih glazbeno-scenskih djela u Hrvatskoj. Stoga upravo mi, profesori, pokušavamo senzibilizirati studente glazbe, osobito mlade izvođače, na vrijedna hrvatska djela, te razviti kod njih profesionalne kriterije za njihovu valorizaciju", rekao je Mladen Tarbuk.

"Izvodimo pročišćenu partituru s korekcijom brojnih grešaka nastalih u raspisu i prijepisu glazbenog materijala. Trudio sam se predočiti izvođačima polistilističku zamisao ovog djela te staviti pred njih izazov da budu uvjerljivi tumači kako klasičnih ili avangardnih, tako i rock- ili pop momenata kojih je obilje u ovoj partituri. Izvedba će biti mladalačka, poletna, ali precizna i stilski dotjerana, kako se od mladih i očekuje", zaključio je dirigent u najavi ove maestralne izvedbe.

image

U osmišljavanju i izradi kostima studente vodi Barbara Bourek, scenografiju predvodi Mirjana Vodopija, a svjetlo Deni Šesnić.

PRESS

Čitajte i: Dunja Ercegović kao Bad Daughter: Pjesme na kojima je dugo radila konačno je objavila na albumu

Krešimir Dolenčić i Mladen Tarbuk već su iznimno uspješno obilježili i 90. godišnjicu Muzičke akademije izvedbom opere Carmen Georgea Bizeta u KD Vatroslav Lisinski 2011. godine.

image

Skladatelj, dirigent i akademik Igor Kuljerić prvi je u svijetu skladao operu prema romanu 'Životinjska farma'.

PRESS

U osmišljavanju i izradi kostima studente vodi Barbara Bourek, scenografiju predvodi Mirjana Vodopija, a svjetlo Deni Šesnić.

Izvedba će se održati i danas, 28. studenoga u 19.30 sati, a ulaznice su dostupne na web-stranici www.lisinski.hr.

Linker
12. travanj 2024 04:02