Foto: PR
"Cesta propadanja"

Zanimljiva svjetlosna intervencija Nikole Bojića

Otvorenje urbane umjetničke intervencije “Cesta pripadanja“ autora Nikole Bojića održat će se u subotu, 4. lipnja na lokaciji Podbrežje (Radmanovačka ulica 10, kružni tok) s početkom u 21 sat.

Riječ je o svjetlosnoj krajobraznoj intervenciji koja se bavi osjećajima pripadanja. Smještena na lokaciji uslojenih urbanih vizija, zaranja u memoriju mjesta koristeći pripadanje kao alat za prisvajanje javnog prostora.

“Cesta pripadanja-The Road To Belonging“ dio je projekta “Nevidljivo pripadanje-Invisible Belonging“ odnosno zagrebačkog dijela međunarodnog umjetničkog laboratorija ACTOPOLIS, a istraživač i dizajner usmjeren na urbani prostor, Nikola Bojić, ovoga puta skreće pažnju na neizgrađeno stambeno naselje Podbrežje, projekt pokrenut 2009. godine. Inačica zagrebačke POS četvrti Jelkovec trebala je postati novi dom za više od 1800 mladih zagrebačkih obitelji. Od planiranih jedanaest osmokatnica, kulturnog centra, škole, vrtića te svih pratećih infrastruktura izgrađeni su jedino parkiralište i kilometarska pristupna cesta.

„Nakon sedam godina, okolno je raslinje pretvorilo cestu u fragment disfunkcionalne urbane infrastrukture. Cesta je postala simbol pripadanja koje se nikada nije ostvarilo, neizgrađeno pripadanje“ konstatirao je Nikola Bojić. Također “Cesta pripadanja“ temelji se i na DIWO (Do it With Others) pristupu koji angažira lokalnu zajednicu u izgradnji drvenih struktura manjeg mjerila koje bi trebale premostiti cestu i spojiti svakodnevni životni prostor s kružnim tokom. Kružni tok pri tom postaje nova zelena točka vidljivosti, osvojeni djelić javnog prostora u moru betona.

Zagrebački projekt „Nevidljivo pripadanje-Invisible belonging“ otvorio je u travnju Saša Šimpraga s radom “Povezivanje“, uslijedila je istraživačko-radionička faza projekta „Zajednice skrbi“ umjetnice Selme Banich, a nakon „Ceste pripadanja“ Nikole Bojića iščekujemo radove Lightune.G (Bojan Gagić, Miodrag Gladović), Tonke Maleković u Galeriji SC te završnu intervenciju Selme Banich u zagrebačkoj Folki. Kustosica projekta je arhitektica Ana Dana Beroš.

ACTOPOLIS je transnacionalni umjetnički laboratorij, poziv na djelovanje i suoblikovanje grada, koji povezuje 9 kustosa i više od 40 umjetnika iz 7 gradova jugoistočne Europe, Turske i Njemačke; Atenu, Ankaru/Mardin, Beograd, Bukurešt, Oberhausen, Sarajevo i Zagreb. Sudionici projekta propituju različita urbanistička pitanja i ostvaruju intervencije u gradski prostor međusobno razmjenjujući strategije, taktike i metode rada.

Linker
20. travanj 2024 08:54