Getty Images
Zdravlje u tegli

Mediteran na balkonu: Neodoljiv miris začinskog bilja neka vas odvede iz doma na obalu mora

Potrebno je malo prostora i malo truda da se uzgoje začinske biljke, koje osim mirisa i lijepog izgleda imaju i višestruku korist u svakoj kuhinji.

Stvorite vlastitu oazu začinskog bilja jer njega zelenila relaksira, a mirisni listovi oplemenjuju svako jelo - donosimo vodič za uspješno podizanje i njegu kućnog vrta.

Allium schoenoprasum

Kupite biljku u vrtnom centru i presadite je u kvalitetnu zemlju. Vlascu godi orijentacija prema jugu jer mu je potrebno mnogo svjetlosti, a dobra vijest za sve kontinentalce jest da hrabro podnosi niske temperature te će na vašem balkonu i - prezimiti. No, da biste bili sigurni, s dolaskom hladnijih dana možete izvaditi lukovice iz zemlje, presaditi ih i unijeti u stan te pozicionirati uz prozor. Režite ga do tri puta u sezoni i redovito zalijevajte.

Rosmarinus officinalis

Sadi se u travnju i obožava sunce. No, osim svježim sjemenom, uspješno se rasprostranjuje i “pikanjem” mladica svijetlozelene boje u zemlju. Izdanak se najprije stavi u vodu, a kad pusti korijen, spreman je za stavljanje u zemlju. Miris ružmarina blagotvoran je za opuštanje i rješavanje osjećaja anksioznosti. Ima snažan korijen i brzo raste pa mu treba osigurati dovoljno prostora, stoga birajte veće tegle za sadnju.

Origanum vulgare

Odgovaraju mu mjesta s obiljem sunčeve svjetlosti, a nije ga potrebno redovito zalijevati. Kad je zemlja na dodir suha, tada je vrijeme za njegovu dozu vode. Sadi se u dobro drenirano tlo, zemlja mora biti nahranjena i vlažna. U toplijim danima zalijeva se otprilike jednom tjedno (ovisno o vanjskim temperaturama), a dobro podnosi i ‘društvo’ pa ga možete saditi s drugim začinskim biljkama.

Ocimum basilicum

Ako kupite mladu biljku, presadite je u dvostruko veću teglu. Bosiljku odgovara orijentacija prema jugu ili zapadu - jer mu je za napredovanje potrebno mnogo svjetlosti. Redovito ga zalijevajte, no ne pretjerujte, otprilike svaki drugi dan - jer bi od prevelike količine vode mogao istrunuti. Osigurajte mu dovoljno prostora i dobru drenažu te teglu s otvorima na dnu.

Mentha

Godi joj svjetlost, a s obzirom na to da brzo napreduje i raste, potrebno joj je osigurati dovoljno mjesta u tegli. Ako je sadite s drugim biljkama, vodite računa o tome da je pozicionirate dovoljno daleko od ostalih, kako im menta ne bi “krala” prostor. Može se rasprostranjivati i rezanjem svježih grančica koje će u čaši s vodom brzo pustiti korijen i biti spremne za sadnju. Zalijevajte je jednom dnevno.

Petroselinum crispum

Sadite ga u teglu s otvorima na dnu, a u tanjuriću uvijek ostavite malo vode da je “popije” po potrebi. Odgovaraju mu topla i osunčana mjesta, no ne i direktno sunce, te rahla zemlja. Ako ga sadite iz sjemena, ostavite ga preko noći potopljenog u vodi i tek potom stavite u teglu sa zemljom. Nakon što stabljike izrastu, potrebno ih je redovito orezivati škarama.

Thymus vulgaris

Preferira suho tlo, stoga ga nemojte redovito zalijevati. Odgovara mu dobro drenirana podloga te sadnja u tegli s otvorima na dnu. Vodite računa da mu, kao i svim aromatičnim biljkama, godi mnogo svjetlosti te ga sklonite od propuha. Stoga ga se ne preporučuje držati u blizini prozora ili vrata koja često otvarate.

Pročitajte i:

Linker
24. ožujak 2024 10:25